ŠTO KAŽU ZAKONI

Plenković ne može smijeniti župana zbog obiteljskog nasilja. Građani mogu, ali ne još

04.10.2017 u 15:06

Bionic
Reading

Župana požeško-slavonskog Alojza Tomaševića HDZ može izbaciti iz stranke, ali ga ne mogu prisiliti da se odrekne funkcije župana. Ne može ga se rušiti čak ni referendumom. Barem ne do iduće godine...

Nakon što je HDZ-ov požeško-slavonski župan Alojz Tomašević u utorak ujutro završio na policiji zbog obiteljskog nasilja nad suprugom Marom Tomašević, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sazvao je telefonsku sjednicu Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj su raspustili županijsku organizaciju stranke u Požeško-slavonskoj županiji.

'Osuđujemo njegov postupak i ako se pokaže da su te informacije točne, ne znam kako bi mogao ostati župan. Ovo nije samo pitanje Statuta i procedure, nego i morala', rekao je Plenković u utorak kasno poslijepodne. Dodao je da će protiv Tomaševića stranka sigurno pokrenuti stegovni postupak, odnosno da županu prijeti izbacivanje.

  • +12
Alojz Tomašević Izvor: Pixsell / Autor: Dusan Mirkovic/PIXSELL

Iako Plenković kaže da ne zna kako bi Tomašević mogao ostati župan, važeći zakoni drukčije vide njegov slučaj. Županu mandat prestaje po sili zakona samo u šest situacija: ako sam podnese pisanu ostavku, ako mu je pravomoćnom sudskom odlukom oduzeta poslovna sposobnost, ako je pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od mjeseca, ako mu prestane prebivalište na području županije, ako mu prestane hrvatsko državljanstvo te smrću.

Drugim riječima, ako Tomašević sam ne podnese ostavku, Plenković nema nikakve mehanizme, barem ne zakonske, kojima bi ga natjerao da ode s mjesta župana požeško-slavonskog.

Doduše, župane mogu opozvati i građani na referendumu. 'Raspisivanje referenduma za opoziv može predložiti 20 posto ukupnog broja birača u županiji u kojoj se traži opoziv župana', stoji u zakonu.

Ali i tu postoji jedna kvaka koja trenutno ide u korist Alojza Tomaševića. Naime referendum za opoziv župana ne smije se raspisati prije proteka roka od 12 mjeseci od održanih izbora. Kako su lokalni izbori održani u svibnju ove godine, to znači da se referendum o opozivu Tomaševića ne može održati prije svibnja iduće godine.