PROSLAVA U KNINU

Grabar Kitarović: Oluja je primjer operacije koja se proučava na vojnim školama u svijetu

05.08.2018 u 09:37

Bionic
Reading

Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. na središnjoj proslavi 23. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja govor su održali predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković

"Ne smijemo zaboraviti Domovinski rat i hrvatske branitelje. Ratne događaje čuvajmo u sjećanjima, ostavljamo ih povjesničarima i analitičarima neka ih proučavaju, ali vrijednosti domoljubnog zajedništva moramo prenositi budućim naraštajima, jer je to ključ uspješne izgradnje hrvatskoga društva, cijele države i bolje budućnosti našim građanima i budućim naraštajima", poručila je Grabar-Kitarović na središnjem obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. vojno-redarstvene operacije (VRO) "Oluja".

To, dodala je, dugujemo i našim braniteljima koji su ugradili svoje živote u temelje Hrvatske, "ne kako bi bila slobodna, već i pravno uređena, demokratska, gospodarski napredna i bogata".

Izgradnja učinkovitog sigurnosnog sustava domovinske sigurnosti jedan od nacionalnih prioriteta

Naglasila je da su pred Hrvatskom sada novi izazovi, a prioritet je pravednija izgradnja društva i stvaranje boljih uvjeta za život svih hrvatskih državljana.

"Zadovoljan građanin najveća je snaga društva i države, a snažna država uvjet je sigurnosti u suvremenom svijetu punom dinamičnih sigurnosnih izazova u promjenjivom bližem i širem sigurnosnom okruženju", poručila je Grabar-Kitarović.

Istaknula je da je stoga izgradnja učinkovitog sigurnosnog sustava domovinske sigurnosti jedan od nacionalnih prioriteta koji moramo ostvariti kako bismo osigurali sigurnost i stabilnost sustava i bili spremni odgovoriti na sve moguće sigurnosne izazove i prijetnje.

Grabar-Kitarović je ustvrdila da ulaganje u obranu i sigurnost nije trošak, već ulaganje u budućnost, znanost, obrazovanje, istraživanje, razvoj, gospodarstvo i sigurnu budućnost.

Istaknula je da je Domovinski rat pokazao vrhunski karakter hrvatskog vojnika - koji počiva na domoljublju, vojničkoj spremnosti i moralnim vrlinama.

"Na tim odlikama odgajamo i nove naraštaje hrvatskog vojnika koji se danas ističu u sjajnim rezultatima u vojničkoj obuci i požrtvovnosti u domovinskim zadaćama kao i u zadaćama u misijama diljem svijeta", kazala je Grabar-Kitarović.

Grabar-Kitarović je istaknula da je Oluja bila veličanstvena pobjeda na jedinstvenom ratištu te da je potpuni poraz agresor doživio u daljnjim vojnim operacijama u BiH, čime su stvoreni preduvjeti za postizanje mira koji i danas živimo.

Naglasila je i da je s odmakom vremena Oluja postala školski primjer uspješno vođene operacije koja se proučava na mnogim vojnim školama u svijetu.

Osvrnuvši se na uspjeh srebrnih hrvatskih nogometaša, Grabar-Kitarović je poručila da to pokazuje koliko možemo kad smo složni i jedinstveni.

Ustvrdila je da hrvatski narod ima pobjednički mentalitet, ali i kazala da joj se ponekad čini "da sami sebi ne priznajemo koliko potencijala imamo i koliko toga smo postigli".

"Činjenica je da Hrvatska igra iznad kategorije male zemlje, i to ne samo u nogometu. Moramo stoga osloboditi te svoje velike kreativne energije, dati prostora razvoju, otvoriti prostor mladima da naša sloboda konačno prodiše. Bit će to najveći dar zahvalnosti svim dionicima ove velike pobjede", poručila je predsjednica.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je u Kninu Dan pobjede i domovinske zahvalnost, Dan hrvatskih branitelja u Kninu povodom 23. obljetnic akcije Oluja.

"S izuzetnim osajećajem ponosa čestitam Dan pobjede i Domovinske zahvlanosti kao i Dan hrvatskih branitelja i to ovdje u Kninu u povodu 23. godine oslobađanja Zvonimirova grada u veličanstvenoj vojno-redarstvenoj akciji Oluja. S ponosu i zahlanvošću se prisjećamo tih dana koji su Hrvatskoj donijeli toliko priželjkivanu slobodu, donijeli nam kraj rata i mir.

U mislima su nam svi branitelji koji su na ratištima utkali svoje živote u temelje hrvatske države. Ti najteži trenuci nisu nikada slomili naš duh i vjeru. Obranili smo svoju zemlju svojim jedinstvom.

Zahvaljujući slozi hrvatskog naroda i državničkoj mudrosti prvog predjednika Franje Tuđmana u svega četiri dana oslobođen je najveći dio tada uokpiranih područja Hrvatske, a Knin vraćen u ustavni poredak samostalne Hrvatske.

Sjećanje na tu subotu 5. kolovoza i vijest oslovađanja Knina i urezani 6. kolovoza kada je prvi hrvatski predsjednik poljubio zastavu izaziva suze radosnice.

Oluja je u svega nekoliko dana u cijelosti uništila učinke okupacije hrvatski krajeva započete i poraztila velikosrspku politiku Miloševićeva režima.

Prisjećamo svih teških trenutaka u mislima su nam i svi nestal ii stradalnici i žrtve, kao i svi branitelji koj isu na svim ratištima utkali svoje živote za Hrvatsku.

  • +5
Prigodna obraćanja dužnosnika i izaslanika na Trgu dr. Ante Starčevića Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Unatoč vojno nadmoćnijem agresoru, zahvaljujući našem jedinstvu obranili smo zemlju i obnovili ju.

Hrvatska je bila velika u pobjedi te još 1996. pružila ruku pomirbe Srbiji. Želimo dobre odnose koji se moraju temeljiti na istini, pravdi. To podrazumijeva pronalazak svih krivih za zločine.

Nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odgađa pomirbu", kazao je Plenković.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako je prije 23 godine podizanjem hrvatskog stijega na kninskoj tvrđavi, kada je simbolički označen kraj Domovinskog rata, dovršeno ono što je hrvatski narod oduvijek želio: uspostavu slobodne, neovisne, suverene i demokratske Hrvatske.

"Sve o čemu je hrvatski narod godinama sanjao na kraju se ostvarilo. Taj san teško je izboren jer su za današnju Hrvatsku, njezin mir i slobodu mnogi životi morali nažalost nepovratno nestati - životi naših branitelja i naših ljudi, ali kao što je rekao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, pod čijim vodstvom smo stvorili hrvatsku državu i pobijedili u Domovisnkom ratu, svaka nesebična žrtva pro patria nije nikada uzaludna", rekao je Jandroković na središnjem obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja.

Dodao je da im na tome moramo uvijek biti zahvalni i stalno im davati poštovanje za ostvarivanje viših plemenitih ciljeva.

Jandroković je naglasio kako su veličanstvenim pobjedama u Domovinskom ratu hrvatski branitelji promijenili strateške odnose snaga, okončali velikosrpsku agresiju na Hrvatsku, osnažili i pozicionirali našu domovinu na karti svijeta.

Budnicom započelo obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

"U Domovisnkom ratu stvorena je hrvatska vojska čijoj se snazi i danas divimo. Dokazala je svoje ratno iskustvo i borbeno umijeće i zato je danas jedna od najcjenjenijih vojska u svijetu", kazao je.

Predsjednik Sabora ocijenio je da smo u Domovisnkom ratu pobijedili zato što smo imali jaku nacionalnu svijest o povijesnom trenutku obnove vlastite države te viziju u kakvoj Hrvatskoj želimo živjeti. "Pokazali smo vjeru, odlučnost, hrabrost, samosvijest, snagu i odgovornost. Disali smo kao jedno biće, bili složni povezujući hrvatstvo u domovini i svijetu", rekao je.

Naglasio je kako je domoljublje bilo presudno za naš pobjednički duh u Domovinskom ratu.

"Ljubav prema domovini očituje se u našem osjećaju pripadnosti zajednici u kojoj živimo, u tome da sve što svakodnevno radimo ne radimo samo zbog nas samih već i zbog drugih i hrvatskog društva u cjelini. Naša dužnost je da svakodnevni posao obavljamo ispravno, pošteno i lojalno dajući najbolje od sebe u onome što radimo. Time ćemo pokazati naše poštovanje prema svima koji su se žrtvovali za Hrvatsku", kazao je Jandroković.

Istaknuo je da danas slavimo jednu od najvažnijih pobjeda hrvatskog naroda u njegovoj povijesti, slavimo je u ozračju ponosnog domoljubnog zanosa koji nam je vratio ponovno nedavni uspjeh naših nogometaša.

"Oni su nam ponovno donijeli optimizam i zajedništvo i na tome im trebamo biti zahvalni. Ai i pokazali su vrijednosti koje smo svi zajedno prepoznali i koje nam trebaju biti primjer - talent, rad, međusobno povjerenje i prijateljstvo, vjeru, hrabrost i samopouzdanje - ali prije svega poniznost, vrlinu koju u svakodnevnom životu i ne cijenimo dovoljno", rekao je.

  • +20
Polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomeniku hrvatske pobjede Oluja 95 Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ustvrdio je da je svaka priča o uspjehu pojedinca i društva u cjelini samo jedna - ona koja se temelji na tim vrijednostima.

"Vodeći se njima mijenjat ćemo pozitivno sebe, potaknuti promjene u svojoj okolini i u konačnici osigurati napredak čitavog društva. Time ćemo dokazati istinsko domoljublje, upravo onako kako smo ga pokazali nedavno u radosti zbog naših nogometaša ali i u tuzi zbog odlaska jednog od najvećih hrvatskih glazbenika, našeg Olivera", rekao je Jandroković.

Ako smo znali stvoriti i obraniti hrvatsku državu, dodao je, znat ćemo je danas i u budućnosti nastaviti graditi i razvijati. "To znači brinuti o kvaliteti života svakog hrvatskog čovjeka, skrbiti o našim braniteljima kroz primjenu novog zakona o braniteljima, čuvati našu sigurnost i naše institucije kroz jačanje koncepcije moderne domovinske sigurnosti, jačati međunarodna partnerstva, kao što smo činili ovih dana s našim prijateljima iz SAD-a i Izraela", kazao je.