DAN POLICIJE

Plenković nahvalio policajce: Sigurnost je jedna od hrvatskih komparativnih prednosti

28.09.2018 u 14:23

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je na svečanosti u povodu Dana policije da je u vrijeme suočavanja s najvećim sigurnosnim izazovima Hrvatska sigurna zemlja, što joj je postala jedna od 'komparativnih prednosti'. 'To je prije svega jer svojim požrtvovnim radom dajete doprinos sigurnosti naših sugrađana i svih koji dolaze', poručio je Plenković policajcima na svečanoj akademiji u dvorani Vatroslava Lisinskog

Kazao je da je i Vlada dala potporu naporima Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) koje je napravilo ogromne iskorake u zakonodavnom okviru, ali i staregiji i operativno-financijskom aspektu.

Kao policijske uspjehe premijer je istaknuo i snižavanje ukupne stope kriminala za 5,2 posto, sudjelovanje u protupožarnim aktivnostima, visok stupanj sigurnosti prilikom dočeka hrvatskih nogometaša nakon osvojenog drugog mjesta na Svjetskom nogometnom prvenstvu te osnivanje službe za kibernetički kriminal.

Ipak, kao posebnu policijsku zadaću s kojom se uspješno nosi premijer je naveo 'požrtvovnost 6,500 policajaca koji danonoćno štite našu sigurnost i sigurnost EU'.

Ustvrdio je da je ulazak u šengenski prostor prvi prioritet našeg članstva u EU te da svi u Europskom vijeću prepoznaju doprinos hrvatske policije u pitanju nezakonitih migracija.

'Ono što kao društvo trebamo gajiti je povjerenje u hrvatsku policiju. Vi ste prvi signal koji ljudima ulijeva sigurnost i povjerenje', istaknuo je Plenković.

Božinović: Hrvatska policija ima najzahtjevniji sigurnosni zadatak u Europi

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je posljednjih godinu dana u MUP-u prošlo u svjetlu opremanja hrvatske policije, prvenstveno u funkciji njezine zaštite, mijenjanja organizacije i načina poslovanja, ustrojavanja, uvođenja dosad nekorištenih modaliteta suradnje i jačanja naše međunarodne pozicije.

  • +15
Svečanom akademijom obilježen Dan policije i blagdan sv. Mihovila Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'Internim uštedama i preraspodjelama povećali smo plaće najniže plaćenih policijskih službenika srednje stručne spreme, a onima više i visoke vratili oduzeta materijalna prava. Također bez dodatnih sredstava, internim kadrovskim preustrojavanjem, reorganizirali smo sustav kako bismo suvereno mogli odgovoriti na sigurnosne izazove današnjice i biti na razini ostalih europskih i svjetskih policijskih organizacija', kazao je Božinović.

Dodao je da MUP danas ima jasna stajališta u svim područjima u njihovoj nadležnosti – bilo da je riječ o migracijama, sigurnosnoj uniji, novim informacijskim sustavima i njihovoj interoperabilnosti, Unijinom mehanizmu civilne zaštite, financijskim instrumentima u sljedećem proračunu Europske unije ili novim zakonodavnim prijedlozima.

'Sa zemljama regije prvenstveno snažimo suradnju po gorućem pitanju današnjice – migracijama, što je zajednički interes Europske unije, Hrvatske i zemalja našeg neposrednog susjedstva', kazao je Božinović. Dodao je da je što se tiče migracija, cilj da one budu kontrolirane, održive i prije svega zakonite, bez ikakvog prostora za ilegalne aktivnosti, lažna predstavljanja i prekogranični, organizirani kriminal.

  • +3
Priveden osumnjičeni vozač kombija s izbjeglicama na koji je pucala policija Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

'Nekontroliranim i nezakonitim migracijama, kao i neujednačenim odgovorom na njih, možemo postići samo to da se temelji naše nacionalne i europske sigurnosti ozbiljnije poljuljaju', zaključio je Božinović.

Dodao je da hrvatska policija danas možda ima najzahtjevniji i najkompleksniji sigurnosni zadatak u Europi - spriječiti nezakonita migracijska kretanja prema EU, onemogućiti da se sekundarnim kretanjima zlorabi europski sustav azila i dovodi u pitanje opstojnost šengenskog područja te osujetiti svaki pokušaj otvaranja novih kopnenih i morskih migracijskih pravaca.

Milina: Policija napredovala u svim područjima djelovanja

I ravnatelj policije Nikola Milina je ocijenio da je hrvatska policija napredovala u svim područjima svog djelovanja.

Milina ne podsjetio da je nakon višegodišnjih kriminalističkih istraživanja policija ove godine uspjela razriješiti niz kaznenih djela ratnih zločina - od raketiranja Banskih dvora do ubojstva mladog francuskog dobrovoljca i borca za pravdu Jean Michela Nicoliera, strijeljanog na Ovčari.

'Također, dovršena su kriminalistička istraživanja kaznenih djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u svezi granatiranja gradova Siska i Zadra, kao i kriminalistička istraživanja u svezi ubojstava i grubog zlostavljanja civila i branitelja tijekom napada na Škabrnju i Nadin te su razriješeni i zločini nad hrvatskim braniteljima i dragovoljcima u logoru Manjača', kazao je Milina.

Kao najistaknutije prošlogodišnje akcije u borbi protiv korupcije i organiziranog krimilana istaknuo je operacije Nana, Kolumbo, Dragon, Lignja, Krug i Agrokor. Sve to, dodao je rezultat je dobre međuagencijske suradnje, ali i uspješne bilateralne te međunarodne policijske suradnje, kako u sklopu INTERPOL-a, EUROPOL-a, FRONTEX-a, tako i u okviru drugih važnih međunarodnih sigurnosnih inicijativa.

Ovogodišnje obilježavanje Dana hrvatske policije i njezinog zaštitnika, svetog Mihovila, vrh hrvatske policije počeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na zagrebačkom groblju Mirogoj.