sjednica vlade

Božinović otkrio što se treba dogoditi na pilot domjenku i svadbi pa da dođe do popuštanja mjera

13.05.2021 u 12:32

Bionic
Reading

Na današnjoj sjednici Vlade je prijedlog 41 zastupnika Hrvatskog sabora za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu

Premijer Andrej Plenković u uvodnoj riječi kazao je da idemo prema fazi kreiranja radnih mjesta te da je danas zaposlenost veća nego 2019. godine. 'Vlada je stala uz radnike i poslodavce', dodao je.

'iza nas je i Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe, dani važni za svjetsku povijest i za Hrvatsku', dodao je.

Osvrnuo se na epidemiološku situaciju i naglasio je velik pad. 'Ubrzava se istodobno proces cijepljenja. Bit ćemo na 29 posto odraslog stanovništva koje je primilo prvu dozu što je jako dobro. Ovim intenzivnijim dolascima cjepiva vidimo da su svi akteri ubacili u višu razinu i ako tako nastavimo doći ćemo do cilja a to je 50-55 posto do 30. lipnja', istaknuo je.

Osvrnuo se na makroekonomske prognoze. 'Očekuje se da će Hrvatsko gospodarstvo ostvariti snažan rast od pet posto BDP-a i time smo na četvrtom mjestu u EU.

Kriza uzrokovana pandemijom Hrvatsku je koštala 20 posto BDP-a. A procjena štete od potresa je oko 129 milijardi kuna, dok nas je šteta od Covida koštala 32 milijuna kuna', istaknuo je.

Tomo Medved kazao je kako je priorite žurno uklanjanje objekata oštećenih u potresu na Banovini te kako ih je do sada srušeno 85.

Potpisano je 18 ugovora s isto toliko tvrtki za nekostrukcijsku obnovu oštećenih kuća.

Započele su pripreme i za konstrukcijsku obnov i gradnju zamjenskih kuća. 8432 je sa žutom oznakom i 4728 s crvenom.

Pstavljeno je 2070 kontejnera i mobilnih kućica.

Na 24 izborna mjesta će se glasovanje odviti u šatorima.

Ministar zdravstva Vili Beroš vezano za epidemiju koronavirusom kazao je kako je unatoč zabilježenom trendu smanjenja broja novozaraženih osoba, u Klinici za infektivne bolesti stigla su na posudbu dva Ecmo uređaja iz drugih bolnica.

Kazao je da je svedočio odličnoj organizaciji na terenu masovnih punktova za cijepljenje i zahvalio je svim cjepiteljima i volonterima.

'Bilježimo obečavajući trend porasta broja cijepljenjih i padanje broja zaraženih. Cjepivo je najučinkovitiji akcelerator za izlazak iz ove pandemije. Uoči dolaska ljetnih odmora,s vakom aplicirano dozom bliže smo tome da možemo reči : Adio korona', kazao je Beroš.

Davor Božinović je kazao da je Hrvatska prva članica EU-a koja je uspješno uspostavila pilot testiranje zelenih putovnica što je radio AKD. 'Sustav uspješno generira QR kodove s drugim državama članicama. AKD je razvio i mobilnu aplikaciju za verifikaciju potvrda drugih država. Tehnička funkcionalnost postignuta je tri dana prije roka', pohvalio se.

Inspektori Ravnateljstva policije i Državnog inspektorata proveli su 18.625 nadzora i zbog kršenja mjera su izdana tri prekršajnih naloga. Utvrđeno je 161 kršenje mjera samoizolacije. Izdano je 160 tona zaštitne opreme.

S obzirom da dolazi do pada provode se pripreme za moguće popuštanje mjera od 1. lipnja pa će se provoditi pilot projekti raznih događaja. Prvi je poslovni domjenak koji se održava danas, a drugi je svadbena svečanost u subotu sa 120 sudionika. Tjedan dana nakon događaja, sudionici će se testirati PCR testom, a pokaže li se da nije bilo širenje zaraze, razmotrit će se popuštanja mjera za te događaje', zaključio je.

Vlada odbija sve naloge iz prijedloga pitanja povjerenju ministru zdravstva Vliju Berošu.