'prozor u svijet'

Plenković na rođendanu Slobodne Dalmacije: Mediji trebaju biti korektiv

09.06.2023 u 23:17

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sudjelovao je u petak u Splitu na proslavi 80. rođendana Slobodne Dalmacije, istaknuvši kako je to jedan od najutjecajnijih hrvatskih dnevnika, te je najavio donošenje novog Zakona o medijima

"Ovo je veliki jubilej jednog od ključnih i najutjecajnijih hrvatskih dnevnika, koji ne samo da predstavlja kulturu življenja, nego ima i širi doseg za cijeli politički, ekonomski i kulturni kontekst u Hrvatskoj", rekao je premijer Plenković na večerašnjoj svečanosti u splitskoj Galeriji Ivana Meštrovića.

Podsjetio je da je Slobodna Dalmacija pratila lokalne, nacionalne i globalne teme te sport, a kroz taj dnevni list prošla su vrhunska pera novinarstva i književnosti.

"Posebice od demokratskih promjena 1990. godine u Hrvatskoj, Slobodna Dalmacija je imala ogroman upliv u razvoju suvremene Hrvatske i njenog medijskog prostora", naglasio je premijer Plenković.

Dodao je kako je u pred internetsko vrijeme Slobodna Dalmacija bila "prozor u svijet".

Spomenuo je i "kritičnost" i "oštre opaske" Slobodne Dalmacije, rekavši kako je to dobro te da mediji trebaju biti korektiv onima koji dobiju povjerenje u politici ili imaju utjecajne uloge u drugim sferama javnog života, jer to pridonosi nalaženju najboljih rješenja.

  • +13
Rođendan Slobodne Dalmacije Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

Premijer Plenković istaknuo je također da Vlada i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i njezin tim pripremaju novi Zakon o medijima.

"To će označiti iskorak nakon 20-ak godina postojećeg zakona o medijima, i razmišljamo i o novim ovlastima Vijeća za elektroničke medije, razmišljamo o poštivanju profesionalizma u novinarstvu te kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti , i o kriterijima za provjeravanje podataka i istinitosti informacija," poručio je Plenković.

Naglasio je kako u internetsko i konfliktno vrijeme živimo u svijetu hibridnih ratova.

"Stoga kao država, podupiremo neovisnost medija i njihovu financijsku održivost i tako jačamo ono što je najvažnije, a to je hrvatska demokracija," istaknuo je premijer Plenković, dodavši kako u tom pogledu Slobodna Dalmacija daje veliki doprinos.

Na proslavi 80. rođendana Slobodne Dalmacije uz premijera bili su i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Na svečanosti Slobodne Dalmacije su dodijeljene i tradicionalne nagrade novinarima, a Damir Tolj je dobitnik godišnje nagrade za novinarstvo.