sjednica vlade

Plenković o izmjenama Kaznenog zakona: Ovo nije posljedica političkog pritiska!

31.01.2024 u 11:23

Bionic
Reading

Upravni sporovi i mjere za afričku svinjsku kugu dio su tema sjednice Vlade, na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković. Osvrnuo se i na izmjene Kaznenog zakona, zbog kojih se održava prosvjed novinara

Plenković je na početku zahvalio ministrici poljoprivrede Mariji Vučković na organizaciji Dana poljoprivrede. 'Svi manipulatori, lažni poljoprivrednici, političke stranke koje su htjele zlorabiti epidemiju u svom naumu nisu uspjeli', kazao je Plenković o afričkoj svinjskoj kugi.

Govorio je i o izmjenama Kaznenog zakona, kolokvijalno nazvanog Lex AP, zbog kojeg novinari prosvjeduju na Markovom trgu.

'Vlada osluškuje komentare, stavove struke, ali i političke procjene. Odlučili smo dodati još jedan stavak kojim bismo ponovili segment zaštite žrtve, interesa obrane ili drugi pretežiti javni interes. Tu ponavljamo iz prvog čitanja kad smo isključili upliv ove odredbe na novinare. Ovo nije posljedica bilo čijeg političkog pritiska, niti medija, niti opozicije, niti nekih međunarodnih aktera, već je potreba Vlade da ukloni pogrešne i zlonamjerne interpretacije o tome da ovaj članak ograničava pravo javnosti da bude informirana o predmetima od javnog interesa. Cilj ovog članka je zaštita presumpcije nevinosti, privatnosti sudionika u postupku i probitaka samog postupka. Kod nas je curenje podataka iz izvida i istrage postala uobičajena pojava u medijski interesantnim predmetima, za koju, neovisno o ishodu postupka i šteti koja je na taj način počinjena, u pravilu ne odgovara nitko. Takva praksa je za one koji su zaduženi za progon postala prihvatljiva. Nema ničeg normalnog i prihvatljivog u tome da represivna tijela tajno s medijima dijele dijelove spisa do kojih su došli koristeći ovlasti koje im je država dala na raspolaganje. I to ne zato da bi otkrili moguću nezakonitost, već zato što smatraju da bi to moglo biti zanimljivo javnosti', poručio je Plenković.

Ustvrdio je da se ovim člankom propisuje ono što je standard u uređenim državama, 'gdje su prava optuženika i drugih sudionika bitnija od senzacionalizma, zarade i nečijih političkih ambicija'.

'Osnovni cilj zakona je strože sankcioniranje nasilja nad ženama', dodao je.

'Svrha ovih izmjena nije bilo ograničenje prava na informacije, stoga ćemo detaljnije razraditi komunikaciju DORH-a u skladu s pravilima Vijeća Europe', najavio je.

'U potpunosti otklanjamo komentare i kritike dijela medija, ovo nije ograničavanje nego usklađivanje prakse s onim što je europski standard i upozoravanje da je postojeća praksa omogućila da jedna sprega, koja je više nego očita, prestane biti standard koji prihvaćamo', poručio je premijer.

Sjednica Vlade Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Plenković se osvrnuo i na godišnjicu uvođenja eura. 'Uvođenje eura nije značajnije utjecalo na inflaciju', poručio je.

Spomenuo je i da Hrvatska nabavlja nove helikoptere Black Hawk. 'Četiri će biti donacija SAD-a, a četiri će kupiti Hrvatska vojska', kazao je.

  • +4
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Osvrnuo se i na razgovore sa sindikatima. 'Nastojimo urediti sustav plaća na sustavan način, gdje neće biti manje definicija radnih mjesta, a da se držimo načela približno jednake plaće za približno jednak rad. U našem mandatu su prosječne plaće porasle za 63 posto. Osnovna želja je smanjivanje nejednakosti, a to će odnositi na one koji imaju manje plaće. One će se podići za 35 posto i takvo povećanje je bez presedana', kazao je.