jasna poruka

Novinari u Zagrebu i Splitu prosvjedovali protiv 'zakona opasnih namjera'

31.01.2024 u 11:50

Bionic
Reading

Novinari u Zagrebu i Splitu prosvjeduju protiv, kako navode, 'zakona opasnih namjera'. Riječ je o trenutačnom prijedlogu izmjena Kaznenoga zakona, prema kojima neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje u fazi istražnog postupka, postaje kazneno djelo. Na prosvjedu u Splitu su gradonačelnik Ivica Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević, a u Zagrebu podršku novinarima pružaju saborski zastupnici

'Ovakav zakon, čak i njegova ublažena verzija nije zadovoljavajuća. Zahtjevamo da taj članak bude potpuno uklonjen iz Kaznenog zakona', rekao je novinarki N1 Veseli Šegvić novinar Damir Petranović. On smatra da se ovakvim zakonom pokazuju totalitarne tendencije koje ukidaju pravo javnosti da zna i pravo slobode govora. 'Sama najava i prijedlog ovakvog zakona je izrazito zabrinjavajući. Mi novinari ćemo ga otvoreno kršiti i pozivamo sve da nas podrže', poručio je.

'Ponosni smo na činjenicu da HND u isto vrijeme ima dva prosvjeda protiv zakona kojima AP želi ušutkati sve kritičke tonove', poručio je s prosvjeda predsjednik HND-a Hrvoje Zovko. Od prosvjednika je zatražio da 'salvom zvižduka' pozdrave Andreja Plenkovića, a Markovim trgom potom su zaista odjeknuli zvužduci.

'HND zahtjeva da se od ovog zakona odustane, od toga ne odustajemo. Vjerujte nam predsjedniče Vlade na riječ, neće nam biti nikakav napor doći opet ovamo ako to ne učnite. Jučerašnja parada pet do 12 nije ništa nego trik, povukli ste se pod pritiskom HND-a, ali to i dalje ima opasnu zamku. Bez obzira na vaše kozmetičke promjene, i dalje ćete moći maltretirati naše kolege', rekao je Zovko. Dodao je kako će DORH ako odluči voditi neki postupak moći zvati novinare na razgovore i da ga u tome nitko neće spriječiti. Nitko ne pruža nikakvu zaštitu novinarima ako s ruge strane imaju glavnog državnog odvjetnika koji prezire novinare, kaže Zovko i dodaje da će se na papiru zadovoljiti forma, ali u hrvatskoj zbilji i korumpiranoj praksi ne. 'Otkad je to popuštanje, zašto tako očita stvar nije bila u zakonu od početka. Svi znamo da je javni interes iznad nečije privatnosti', poručio je Zovko, otkrivajući da je HND od MPU-a zatražio i službenim putem da im kaže u kojim europskim zemljama postoji takav propis, ali odgovor nije stigao.

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović

'Ako se ušutkaju zviždači, građani nikad neće saznati za neka kriminalna djela', rekao je Zovko navodeći primjere ubojstva djevojke u Osijeku ili prometne nesreće župana Dekanića. 'Ključne stvar nije uvođenje vašeg stavka u zakonsku odredbu, nego izbor osobe koja će to provoditi u praksi bez ikakvog učinkovitog nadzora. U saboru se skrivajući iz femicida, pokušavate zaštiti šerife, nemali ih je broj upravo iz vaše stranke', rekao je Zovko obraćajući se prosvjednicima i poručujući plenkoviću da se 'teško može niže od ovoga'. 'Povijest će vas po tome pamtiti, gospodine AP', rekao je. Zovko je dodao i kako je Plenković bitan sam sebi i ništa mu drugo nije važno te da je on premijer s najviše novinarskih prosvjeda u povijesti.

Prosvjednicima se obratio i novinar Drago Hedl. Predložio je da se zakon nazove Lex APokalipsa, s 'prva dva slova velika, kao inicijalima njegovog stvarnog autora'. Hedl kaže i kako ovaj zakon predstavlja kraj istraživačkog novinarstva.

Okupljenima se obratila i Maja Sever koja je poručila da će novinari ponovno prosvjedovati ako bude potrebno jer 'nismo ovce'. 'Nemojte mi pišati po leđima i uvjeravati me da pada kiša', rekla je Sever uz burne reakcije okupljenih.

  • +65
Prosvjed novinara u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Zovko je zahvalio svima koji su došli, svim građanima, zastupnicima koji su u Saboru digli glas protiv zakona opasnih namjera. “HND je pokazao da je središnja institucija obrane novinarskih interesa. Naš zahtjev od kojeg nećemo odustati: Premijeru, trebali bi biti premijer svih građana, ne samo odabranih. Ovo je naša zemlja, mi živimo ovdje, plaćamo poreze. 30 godina otimanja institucija, vrijeđanja zadravog razuma, nećete nikad biti glavni urednik svih hrvatskih medija”, poručio je Zovko Plenkoviću. Pozvao je novinare da nastave raditi svoj posao kao i do sada.

'Mi ne grintamo gospodine Turudiću, mi radimo svoj posao. Za razliku od vas, mi radimo u javnom interesu. Nemojte zaboraviti, ako nam budete opet prijetili, imat ćete HND i u Zagrebu i u SPlitu. Zašto danas? Zato što sabor zasjeda, ali mi možemo doći svaki dan', rekao je Zovko zaključujući da ovaj zakon ne može opstati jer je on 'čin državne agresije na javni interes'. 'Naša borba se nastavlja, ustrajat ćemo do kraja', poručio je na kraju.

Prosvjed je završio kako je i počeo, salvom glasnih zvužduka za premijera Plenkovića.

  • +21
Prosvjed novianra u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Saborski SDP i Socijaldemokrati podržali su u srijedu prosvjed koji Hrvatsko novinarsko društvo organizira na Trgu svetog Marka protiv, kako navode, 'zakona opasnih namjera', tj. izmjena Kaznenoga zakona. Tim izmjenama, otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje u fazi istražnog postupka postaje kazneno djelo.

'Prosvjedom se brani pravo javnosti na istinu, pruža otpor ušutkavanju i kaznenom progonu onih koji o korupciji i njenom zataškavanju javno progovaraju', kazala je Sabina Glasovac (SDP) u saborskom govoru na slobodnu temu. Poručila je i da 'jedino snažan građanski otpor' može spriječiti donošenje zakona opasnih namjera koji demokraciju, slobodu i vladavinu prava želi pomesti pod tepih.

Davorko Vidović (SD) pak ističe da će taj prosvjed biti, ne samo prosvjed novinara, nego prosvjed sve slobodoljubive javnosti koja zna što takav puzajući udar na demokraciju i javni interes znači. Za izmjene Kaznenog zakona, koje oporba zove i Lex AP, kaže da je neosporno jedan od onih koji spadaju u tzv. kuhanje žabe, da njegovim donošenjem Hrvatska neće preko noći postati radikalno nedemokratska zemlja, ali da je njegovim upućivanjem u drugo čitanje učinjen značajan i velik korak prema nedemokratskom ambisu, navodi HRT.

Malenica: Što je javni interes odlučivat će Državno odvjetništvo i sudovi

Na pitanje što bi poručio prosvjednicima koji u srijedu, u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND), prosvjeduju protiv ''zakona opasnih namjera'' kojim bi se ušutkali zviždači, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica je odgovorio kako su s novim dodatkom u zakonu poslali jasnu poruku.

Malenica je u utorak najavio da će Vlada u drugo čitanje izmjena Kaznenog zakona, u vezi curenja informacija iz istraga, dodati i odredbu o nemogućnost kažnjavanja ako je riječ o informaciji objavljenoj u pretežitom javnom interesu. Ministar je precizirao da će konačni prijedlog, u odnosu na prvi prijedlog, sadržavati i stavak koji se odnosi na nemogućnost kažnjavanja novinara kao počinitelja, poticatelja ili pomagatelja, a dodana je i odredba koja se odnosi na pretežiti javni interes, odnosno interes obrane i zaštite žrtava kaznenog postupka.