presica nakon vlade

Plenković otkrio datum lokalnih izbora, potvrdio da propusnica za Uskrs neće biti, a o Mamiću i sucima kaže: Ako je bilo što od toga istina, ja sam zgrožen

18.03.2021 u 14:36

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Vlade održao je konferenciju za medije u povodu Zahtjeva za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti EU za štete od potresa u prosincu, te vezano uz distribuciju cjepiva i borbu protiv Covida-19. Usput je rekao da će se lokalni izbori održati treće nedjelje u svibnju, po zakonu, što će biti korisna informacija za sve one koji o tome spekuliraju

'Volio bih znati gdje se rodila ta ideja', rekao je Plenković, komentirajući nagađanja da će se izbori odgoditi s obzirom na epidemiološku situaciju.

Nema propusnica za Uskrs

Premijer Plenković demantirao je da će se uvesti bilo kakve 'propusnice' za Uskrs.

Po pitanju cjepiva AstreZenece, rekao je da se danas očekuje mišljenje stručnog tijela EMA-e o prijavljenim slučajevima smrtnih ishoda. 'Cijela ova situacija zahtijeva pogled puno širi od našeg samo hrvatskog gledanja. To je napor da se cijepi cijeli svijet', rekao je Plenković.

Hrvatska je naručila Pfizerovog cjepiva i više nego prvotno AstraZenece, ali nema informacije o tome kada bi mogle biti isporuke u smislu da se planira kampanja cijepljenja.

  • +9
Cijepljenje u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Ukolio EMA danas kaže da je sve u redu s AstraZenecom, hoće li se i on cijepiti, glasilo je pitanje, a Plenković je odgovorio da je on spreman na to. 'Nikakav problem s tim nemam, moramo čuti mišljenje struke', napomenuo je.

Vezano uz korektivni mehanizam, kakav traži šest članica EU-a uključujući Hrvatsku, ocijenio je da u kolovozu nije bilo moguće predvidjeti sve teškoće koje su uslijedile. 'Mi ćemo putem stalnih predstavnika i sastanke Europskog vijeća nastojati da se kompenziraju cjepiva', rekao je Plenković, dodajući kako misli da će se nešto sigurno postići jer za to nisu odgovorne zemlje naručiteljice.

Po pitanju izbora predsjednika Vrhovnog suda, ponovio je sve već rečeno oko promjene Zakona u sudovima.

'Mislim da je sustav loš, željeli smo učiniti cijeli proces transparentnijim. Niti u zadnjoj primisli bilo koga nije bilo, niti se u praksi dogodilo, ograničavanje ovlasti predsjednika', rekao je Plenković.

'Ići u tu proceduru mimo zakona za nas nije prihvatljivo. Ne vidimo nikakav razlog, osim želje za političkom konfrontacijom, za ovakvu situaciju kakvu sad imamo,' napomenuo je Plenković. Po njemu, ne može se povezati reforma pravosuđa s izborom prvog čovjeka Vrhovnog suda.

O slučaju Mamić

'Nema sukoba, nema prijepora, postoji samo zdravorazumski i zakonom utemeljen stav: poštujmo proceduru. Sve drugo je isfabricirano', napomenuo je Plenković.

Po pitanju reforme pravosuđa, premijer je rekao da se pokušava nametnuti tema predimenzionirane uloge predsjednika Vrhovnog suda. U vezi slučaja Mamić, poručio je da ukoliko je bilo što od rečenog istina, to je užas.

'Ja sam zgrožen time, i kao predsjednik Vlade i kao pravnik. Bilo da je to posao za DORH, policiju, stegovne postupke - to su primjeri koji ruše povjerenje u hrvatsko pravosuđe. Nema to nikakve veze s izvršnom vlašću ni s HDZ-om', rekao je Plenković.

  • +3
Konferencija za medije Zdravka Mamića u Mostaru Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos / CROPIX

Dodao je da će se pravosuđe promijeniti zakonima i boljim filterima u načinu izbora sudaca. 'Naravno da filteri trebaju biti stalni. Ne mogu politika i izvršna vlast kontrolirati sudstvo na taj način, ako ima devijacija onda treba odgovarati', rekao je Plenković.

Ministar Ivan Malenica rekao je da je Ministarstvo pravosuđa pripremilo 15 akcijskih planova za sva pravosudna područja. Smanjen je broj neriješenih predmeta za 20 tisuća. 'Jako je bitan normativni dio, izmjenama zakona i uvođenjem digitalizacije znatno ćemo ubrzati postupke', najavio je Malenica.

Po pitanju stegovnog postupka protiv osječkih sudaca, Malenica je rekao da je sankcioniranje u nadležnosti DSV-a. 'Po meni, po onome što je izašlo u medijima i fotografijama koje potvrđuju određene inkriminacije, mislim da se tu može govoriti o stegovnoj odgovornosti sudaca, ali to bih prepustio sudbenom vijeću', kazao je Malenica.

Što ako EMA ograniči upotrebu AstraZenece?

Ukoliko EMA uvede ograničenja, 'onda smo u procesu da naručimo još više Pfizera', rekao je Plenković.

Ministar Vili Beroš komentirao je 'iracionalni strah' koji bi mogao poremetiti cijepljenje. 'Nije dobro panično ponašanje pojedinih zdravstvenih vlasti koje su prekinule cijepljenje', kazao je Beroš, dodajući da je postotak komplikacija podjednak kod svih cjepiva.

  • +6
Cjepivo Oxford/AstraZeneca Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Tijekom sjednice Vlade, premijer je najavio da će Stožer sutra odrediti upute za Jadran. Ministar Davor Božinović pojasnio je naknadno na presici da se županijski stožeri potiču na djelovanje u smislu uvođenja mjera ovisno o njihovoj lokalnoj situaciji.

'To je priprema za ono što će biti sastavni dio europske politike u turističkoj sezoni, a to je regionalni pristup', kazao je Božinović.

'Moramo se svi maksimalno angažirati, a to znači i pojačane kontrole da bi svi skupa shvatili da je nužna samodisciplina i odgovornost. Ovo ima veze s novim varijantama, šire se puno brže i lakše. Ako ste se prije i mogli provući, sada ćete se ipak možda zaraziti', poručio je Božinović.

Po pitanju ruskog cjepiva, Plenković je rekao da treba biti siguran u njegov sadržaj. Stručnjaci u HALMED-u trenutno provjeravaju rusku dokumentaciju, a ujedno sudjeluju u širem procesu u okviru EMA-e.

Ministar Beroš rekao je da su uspostavljeni kontakti s dvama proizvođačima kineskog cjepiva, te je to u početnoj fazi.

'Vrijeme radi za nas, sve veći broj građana se cijepi', poručio je ministar.

Plenković je rekao da je situacija s AstraZenecom jasan znak koliko je potrebno biti oprezan sa odobravanjem cjepiva.