AKTUALNE TEME

Plenković komentirao Todorića i zaprijetio Hasanbegoviću

25.03.2017 u 19:24

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je nakon povratka iz Rima za RTL komentirao takozvani Lex Agrokor, zakon koji bi dozvolio Vladi da zapravo nametne prinudnog upravitelja u toj kompaniji kako se kriza ne bi otela kontroli. Također je govorio i o kandidaturi Brune Esih za gradonačelnicu Zagreba, koja je ocijenjena kao direktan udar na HDZ, te ponašanju Zlatka Hasanbegovića koji je suptilno podupire

'Želimo kao odgovorna vlada pripremiti odgovarajući zakonodavni i institucionalni okvir u slučaju da određeni aktivizam države bude potreban. U ovom trenutku naš je cilj da kompanija i vlasnik osiguraju vlastitu likvidnost, ako mogu, da osiguraju plan restrukturiranja i u konačnici dugoročnu održivost koncerna. To je najvažnije za nas. Mi kao odgovorna vlada poštujući prakse drugih država članica gledamo kako možemo pomoći konsolidaciji hrvatskog financijskog gospodarskog sustava u nekom scenariju koji bio drukčiji od ovoga koji smo maloprije kazali', poručio je Plenković u razgovoru za RTL Danas.

Na upit može li se Agrokor mrviti i razdvojiti na sastavnice, premijer je odgovorio da nitko u ovom trenutku ne može reći kako će izgledati restrukturiranje. Cilj Vlade je, kaže, osigurati kvalitetno restrukturiranje i osigurati sigurnost zaposlenika, dobavljača i vjerovnika.  

Komentirajući ponašanje i sudbinu vlasnika Agrokora Ivice Todorića, koji se od izbijanja krize ni jednom nije direktno obratio javnosti, Plenković je kazao da je on vlasnik kompanije koji je cijeli svoj život uložio u ovaj veliki projekt i u ovom trenutku ima najveću odgovornost. Kazao je i da vjeruje da Todorić radi u najboljem interesu onoga što je stvarao.

'Vidjet ćemo ima li on budućnost u Agrokoru. Kompanija je kao i svaka druga na tržištu. Imate Ustav, slobodu poduzetništva i nepovredivosti vlasništva', poručio je premijer.

Govoreći o izborima u Zagrebu, poručio je da će HDZ pobijediti na izborima u cijeloj zemlji te će imati više župana nego ih je imao do sada. Poručio je da su sastavili jak tim u najvećim urbanim sredinama Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci.  

'To je HDZ kako ga ja gradim i profiliram, koji je čvrsto usidren na desnom centru. I Franjo Tuđman bi danas bio u Rimu jako zadovoljan i ne bi išao u Moskvu kao što idu neki lideri marginalnih i populistički opcija', kazao je Plenković.

Poručio je da od Hasanbegovića i svih članova HDZ-a u Zagrebu očekuje da čvrsto podrže Dragu Prgometa kao našeg legitimnog kandidata koji će u Zagrebu i za sebe i HDZ ostvariti izvrstan rezultat.

'Druge kandidature me ne zanimaju, a oni koji budu radili protiv našeg kandidata, za to će snositi posljedice. Neću tolerirati nikoga ni da se poziva na birače HDZ-a, a nije član HDZ-a i da politiku i retoriku koje ne pripadaju HDZ-u medijski i na opskurne načine nastoji predstaviti kao politiku HDZ-a. Birači HDZ-a su izabrali mene i ovu vladu i imaju povjerenje u HDZ koji gradim i očekujem da se to vidi i u Zagrebu', poručio je Plenković