premijer o vrućim temama

Plenković komentirao odluku Ustavnog suda, upozorio i na 'simbiozu jednog antimaskera i jednog antivaksera'

21.12.2021 u 14:25

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u Bjelovaru je predsjedao sastankom Vlade sa županima, predstavnicima hrvatske Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina. Nakon sastanka održana je konferencija za novinare, na kojoj je komentirao i odluku Ustavnoga suda o covid potvrdama

'Primio sam informaciju da su donijeli odluku, ne znam je li to službeno ili neslužbeno, ali mislim da je cijela ta aktivnost koju poduzimamo temeljem zakona i temeljem ovlasti koje nam je dao Sabor, Sabor dao Vladi, a onda Vlada Stožeru, uvijek i isključivo vođena logikom zaštite zdravlja ljudi. Sve su te odluke s legitimnim ciljem, nediskriminatorne su i razmjerne ugrozi. Ne znam što bi to Vladu ili Stožer nagnalo da donosi odluke koje bi kasnije imale problema na Ustavnom sudu', rekao je Plenković, prenosi HRT.

Premijer je rekao da nije stigao pročitati odluku Ustavnoga suda.

'Nisam stigao pročitati odluku, to je bilo fizički nemoguće, to je sad, ovaj čas, objavljeno. Mislim da su oni danas isključivo odlučivali o primjeni covid potvrda u zdravstvu i socijali. To nema nikakve veze s ovim drugim temama. Druge teme kada dođu na red, o njima ćemo govoriti, nema tu nikakve dileme, nije to prava tema, to je politiziranje nekoliko aktera koji koriste covid kako bi pokazali da postoje', ustvrdio je premijer.

Odgovorio je i na pitanje novinara da komentira izjavu mostovaca o tome da se odluka Ustavnoga suda unaprijed zna.

'Imate dva aktera - jedan je antimasker, a drugi je antivakser. Imate njihovu simbiozu, što drugo očekivati od njih? Čudo je tih vidovitih', kaže Plenković.

  • +4
Andrej Plenković u Bjelovaru Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Najavio je da će se Vlada očitovati i o zahtjevu Ustavnog suda za ocjenu ustavnosti uvođenja covid potvrda u javne i državne institucije. Komentirao je i epidemiološke mjere.

'Što se tiče novih globalnih okolnosti kojih moramo biti svjesni, a to je pojava omikrona, vidite da one zemlje u kojima se pojavio imaju eksploziju tog soja koji će uskoro postati dominantan u tim zemljama. Vidite što se događa u UK-u, Nizozemskoj i SAD-u. U Hrvatskoj to još nije slučaj, ali ne znači da za nekoliko tjedana to neće biti slučaj. Moramo se držati tri temeljna pravila - cijepiti se, uzeti booster u roku koji je preporučio HZJZ i pridržavati se epidemioloških mjera', rekao je Plenković.

'Što se tiče mjera, one su bile produljene prošlog tjedna. Stožer ima zadaću pratiti cijelu tu situaciju. Imali smo jučer jedan sastanak, imat ćemo sutra uži kabinet u 11 sati i vidjet ćemo ima li kakvih novih informacija koje bi mogle biti zabrinjavajuće i u skladu s tim će se poduzimati odluke koje mogu imati neku modifikaciju mjera. Na sastanku jučer nisam shvatio da imaju neka nova saznanja, ni profesorica Markotić ni Davor Božinović, ali moramo biti na oprezu', rekao je Plenković, prenosi HRT.

Najavio je da bi se za Božić i Novu godinu ugostiteljskim objektima moglo dopustiti da rade dva sata duže. Odgovorio je i na pitanje novinara o odnosu s predsjednikom Milanovićem.

'Vodimo ozbiljnu politiku, borimo se s covidom, zalažemo se za ekonomski rast. Hrvatska je u zadnje dvije godine bila suočena s velikom krizom, zdravstvenom krizom, krizom koja je imala reperkusija i na ekonomsku i financijsku situaciju, na tržište rada. Mi smo sve te krize iznijeli na svojim plećima. Nismo zahvalni nekom tko kaže da je korona karijes, nismo zahvalni nekom tko jučer održi govor u HNB-u, improvizira i iz kojeg ne znate je li za euro ili protiv njega. Što je ovaj referendum? Oni se vraćaju na ono što je Milanović govorio prije godinu dana, oni su prepisivači', rekao je Plenković.