premijer u zadru

Plenković o Milanoviću: 'Taj čovjek nam čini enormnu vanjskopolitičku štetu'

03.11.2023 u 14:48

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na sastanku Otočnog vijeća, nakon čega se obratio medijima

'Na 53 naseljena otoka u Hrvatskoj i poluotoku Pelješcu imamo situaciju da se u proteklih sedam godina uložilo tri milijarde eura', pohvalio se premijer.

Plenković je komentirao obljetnicu masakra u Škabrnji, gdje dio građana ne želi da SDSS bude u službenoj delegaciji. 'Sve je to aktivnost Domovinskog pokreta u Škabrnji i Vukovaru. Jedna stranka želi zlorabiti ključne dane hrvatske povijesti. Čujem da Penava zahtijeva ostavku Medveda. Ne znam dokle to misli ići', kazao je Plenković.

'Ne znam kako je Medved baš sada ukrao kolonu u Vukovaru, a lani nije, preklani nije. Želja je za velikim politiziranjem. Naravno da suosjećamo sa svima koji su izgubili najmilije u strašnim zločinima, ali 32 godine su prošle od tada, Hrvatska je slobodna, demokratska zemlja i ima snage za uključivost, toleranciju i pomirbu', poručio je Plenković.

'Nije dobro za hrvatsko društvo da se stvaraju podjele, da jedan Penava zahtijeva ostavku Medveda', kazao je premijer.

Ponovno je komentirao Milanovića i glasanje u UN-u. 'Jedini bitan stav hrvatske politike je stav hrvatske Vlade od prvog dana - gdje smo osudili napad Hamasa, da Izrael ima pravo na obranu, da pritom mora poštovati međunarodno pravo. Sve je to ponovljeno u zaključku Europskog vijeća. Rezolucija UN-a je neobvezujući dokument i usvajala se zato što je bila blokirana rezolucija Vijeća sigurnosti', rekao je Plenković, ponovivši da principijelno nisu podržali rezoluciju jer se u njoj ne spominje Hamas.

'Neću podržati rezoluciju u kojoj se ne osuđuje napad Hamasa, u kojem je u jednom danu poginulo 1400 Izraelaca. Nema nijednog političkog razloga ili procjene', poručio je Plenković.

'Naravno da smo za mir, nije Milanović odlučio da ćemo dati 250 tisuća humanitarne pomoći za Gazu, nismo spavali nego smo izvlačili naše državljane iz Gaze', dodao je.

'Naša vlada je napravila više za BiH nego on ikada. Više smo se mi založili za emancipiranje BiH nego on u svim mandatima. Čovjek nam čini enormnu vanjskopolitičku štetu. Od prvog dana ruske agresije na Ukrajinu išao sam u Bruxelles i htio sam da se konzultiramo jer je sutradan sudjelovao na videosastanku NATO-a i želio sam da se dogovorimo oko zajedničke pozicije. Hladno je to odbio, rekao je da neće. Odbacio je sastanak Vijeća nacionalne sigurnosti, a ako je ikad bio potreban, to je bilo tada. Sve što smo radili kao Vlada i intervenirali događa se zbog Putinove agresije na Ukrajinu. Je li on sa svojom proruskom politikom pridonio gospodarstvu i olakšao krizu građanima? I sad slušamo od njega i njegovih jataka da smo pogriješili s glasovanjem oko rezolucije, koja je neobvezujuća i ne spominje teroristički napad 7. listopada. O čemu pričamo? Politika Vlade je ispravna i potpuno principijelna', kazao je.

Prozvao je i Komšića jer, kako kaže, zbog njega Vlada nema komunikaciju s Predsjedništvom BiH. 'Većeg odvjetnika, prijatelja, zagovaratelja BiH od Hrvatske nema', kazao je.

Najavio je posjet talijanske premijerke Giorgie Meloni sljedeći petak. 'Prvi put da netko od talijanskih premijera nakon 30 godina dolazi u službeni posjet i to na moj poziv', kazao je.

'Prema zadnjim informacijama, ono što mi je grčki premijer rekao - bit će dobrih vijesti za naše državljane i njihove obitelji', kazao je upitan oko navijača u grčkom pritvoru.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'