U sabornici novi raspored sjedenja

Zastupnici u nikad viđenoj brzini izglasali veće ovlasti Stožeru civilne zaštite, Milanović ga potpisao u manje od sat vremena

18.03.2020 u 09:12

Bionic
Reading

Predsjedništvo Sabora prošli je tjedan donijelo odluku da parlament nastavlja rad, no od danas će to raditi u puno drugačijim uvjetima. Oštra pravila o držanju razmaka uvedena su i u sabornicu, a toga će se morati držati i premijer Andrej Plenković te ministri koji će zastupnicima predstaviti mjere u borbi protiv koronavirusa

Prvo su na dnevnom redu zastupnicima bile izmjene Zakona o civilnoj zaštiti, no o tom zakonu nije bilo rasprave.

Naime, kako javlja saborski zastupnik Bojan Glavašević, saborski klubovi dogovorili su da zakon ide odmah na glasovanje, bez rasprave i bez uvodnog izlaganja predlagatelja. 'Želimo da Nacionalni stožer dobije veće ovlasti što prije', napisao je Glavašević na Twitteru.

Zakonom o civilnoj zaštiti trebale bi se dati veće ovlasti Nacionalnom stožeru, predloženo je jučer na sjednici Vlade.

Plan je na na početku zasjedanja iznio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković te se uvodno obratio zastupnicima koji prema novom u klupama moraju sjediti udaljeni jednu stolicu jedan od drugoga.

'Molim vas da budemo odgovorni, solidarni i da vlastitim primjerom pokažemo da država mora funkcionirati. Strogo se držimo preporuka Stožera, ali i naših preporuka, a to je da držite razmak, da se ne rukujete, da dezinficirate. Naša je ključna zadaća donošenje zakona koji će pomoći građanima. Odgovornim pristupom i racionalnim raspravama pokazat ćemo javnosti da se možemo nositi s tom zadaćom', kazao je uvodno Jandroković.

Zastupnici su sa 108 glasova za, šest suzdržanih i jednim protiv izmijenili zakon. On je odmah bio dostavljen predsjedniku Zoranu Milanoviću na potpis, a nakon toga će biti objavljen u Narodnim novinama.

Glasanje je održano u drugačijim okolnostima. Naime zbog novog rasporeda sjedenja oni koji su sjedili u klupama glasali su elektronički, a oni koji sjede na galerijama ručno.

  • +32
Sjednica Sabora pod posebnim mjerama zbog koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Nakon glasanja o Zakonu o civilnoj zaštiti zastupnici su imali minute za slobodan govor na bilo koju temu. Među njima je bio i SDP-ov Ranko Ostojić te je objasnio zašto je njegova stranka odlučila prihvatiti izmjene Zakona o civilnoj zaštiti.

'SDP u ovoj situaciji koja se može nazvati ozbiljnom katastrofom želi pokazati svoju odgovornost u nastojanju da se što bolje i kvalitetnije riješi centralizirano upravljanje ovom krizom. U tome moramo svi sudjelovati, ali to ne znači placet za bilo kakvu odluku. Koliko god bismo mogli prigovarati, interes nam je svima da zaštitimo građane Hrvatske. Ako želimo biti odgovorni zastupnici, ovo je trenutak u kojem vjerujem da će se naći ozbiljna namjera Stožera da posluša pametne savjete. Ovo jest katastrofa i situacija koja je ozbiljna i u ovom trenutku s naše strane možete računati na našu podršku, ali nemojte to iskorištavati', kazao je Ostojić.

HNS-ov Stjepan Čuraj u svom je govoru pohvalio online nastavu koja se provodi od prošlog tjedna. Založio se za ukidanje plaćanje režija kako bi se izbjeglo da stariji, koji nemaju internetsko bankarstvo, idu na šaltere i plaćaju režije.