sjednica vlade

Hrvatska do kraja godine prima 150 izbjeglica iz Sirije

05.10.2017 u 12:40

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade u četvrtak rekao je kako su nadležne službe provjerile kompletnu korespodenciju potpredsjednice Vlade Martine Dalić i da je utvrđeno da ona nije prijetila ni vlasniku Agrokora Ivici Todoriću ni članovima uprave koncerna

Premijer Andrej Plenković rekao je kako njegova Vlada ni na koji način ne utječe na rad policije, DORH-a i pravosuđa. 

'Imamo vrlo jasnu liniju djelovanja i nje se držimo. Ne mijenjamo stavove kao neke druge stranke sukladno tome što izađe u medijima - prvo da nekoga štitimo, a onda da smo otimači. Oni koji tako mijenjaju stavove nek se pitaju što bi oni učinili u takvoj situaciji. Sve što radimo radimo u javnom interesu', poručio je premijer.

  • +18
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako se Hrvatska obvezala da će prihvatiti 150 državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva. Preciznije, izbjeglice iz Sirije koje se trenutno nalaze u Turskoj premijestit će se u Hrvatsku. Prva grupa Sirijaca trebala bi doći krajem studenog ili početkom prosinca. Iduće godine Hrvatska će biti spremna prihvatiti još sto osoba.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade rekao je kako Europska komisija cijeni hrvatske napore u pripremi nađe zemlje u schengenski prostor.

'Hrvatska će do 2019. biti spremna za ulazak u Schengen, a nakon toga se učekuje politička odluka EU', rekao je Plenković.

Premijer kaže kako će Hrvatska za 'nekoliko godina' biti spremna i za uvođenje eura.

Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila Nacrt konačnog prijedloga zakona o sustavu domovinske sigurnosti. 'Sustav domovinske sigurnosti garantirat će spremnost Hrvatske da u bilo kojem trenutku može reagirati na bilo kakvu ugrozu', rekao je potpredsjednik Vlade Damir Krstičević.

Vlada je HŽ Infrastrukturi dala državno jamstvo za još jedno zaduženje, kredit u iznosu od 48 milijuna eura.