PREMIJER U BRUXELLESU

[VIDEO] Plenković o Čovićevom navodnom glasu protiv sankcija Rusiji: Moramo to malo ispitati. Ne bih ni ja dao da mi oporba diktira tempo

25.03.2022 u 11:20

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković poručio je iz Bruxellesa da je na današnjem sastanku na vrhu, na inicijativu Hrvatske bilo govora i o BiH, te je istaknuta ravnopravnost konstitutivnih naroda u toj zemlji. 'To je jako dobro, prepoznata je ustavna arhitektura BiH i ta činjenica će biti poticaj za tamošnje lidere da se učine napori za postizanje kompromisa koji su vitalni za BiH', poručio je Plenković

U zaključcima se daje signal da je EU na najvišoj razini spremna dodatno se angažirati s predstavnicima političkih stranaka u BiH, bilo ovdje, bilo u Sarajevu, da se postigne dogovor o izbornom zakonu, obznanio je Plenković.

'Ovo je konstruktivan doprinos Hrvatske, prijateljski napor zemlje koja ima 1000 km granice s BiH, kako bi cijela EU iskoristila ovaj trenutak i dala dodatan poticaj da se pronađe rješenje koje će omogućiti stabilnu i funkcionalnu BiH u kojoj se svi dobro osjećaju', rekao je Plenković.

Upitan kako to da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u Domu naroda glasao protiv sankcija Rusiji, barem tako tvrde neki bošnjački mediji, Plenković je rekao da je to bila 'utakmica tko će to podržati', jer je tu inicijativu pokrenuo jedan od zastupnika SDP-a. Hrvati su, kaže, vrlo jasno podržali cijeli EU paket restriktivnih mjera prema Rusiji.

'Moramo to malo detaljno ispitati, prije nego skačemo u zaključke. Ne bi ni ja dao da mi netko iz oporbe diktira politički tempo glavnih tema u našem Saboru. Imate parlament u kojem netko iz oporbe želi kreirati okvir politiku. To je kao kada meni na sastanak dođu oni iz oporbe i kažu da mi radimo PR, a oni sebi rade PR. Tako je i ovo to', rekao je Plenković, najavljujući da će uskoro o BiH o tome biti održana presica.

Rekao je da su Hrvati u BiH uvijek na pravoj strani, a sad ih se u kontekstu Strateškog kompasa nastoji 'staviti u kut', kao da su oni na ruskoj strani, kazao je Plenković, dodajući da je to sve providno.