PETI PREDSJEDNIK HDZ-A

Plenković dobio pet i pol tisuća glasova više nego Karamarko

18.07.2016 u 09:14

  • +12

Obraćanje i press konferencija novoizabranog predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Bionic
Reading

Andrej Plenković izabran je na nedjeljnim unutarstranačkim izborima za petog predsjednika HDZ-a. Plenkoviću, inače jedinom kandidatu, glas su dala 97.823 člana od ukupno 98.209 koliko ih je glasalo. To je pet i pol tisuća više nego što je prije samo nekoliko mjeseci dobio Tomislav Karamarko kojeg je podržalo 92.276 članova

'U drugom desetljeću 20. stoljeća HDZ i Hrvatska trebaju novu viziju, trebaju odgovoriti na izazove suvremenog društva. Moramo uspješno odgovoriti na gospodarske, socijalne i sigurnosne izazove. Uvjeren sam da su otvoren i konstruktivan dijalog, unutarstranačka demokracija, veća uključenost članova i stranačkih sektorskih odbora nužni za stvaranje javnih politika od strane HDZ-a.

Odluke koje ćemo donijeti bit će donesene za konsolidaciju i revitalizaciju HDZ-a. Želimo vratiti sadržaj politici. Želim poručiti svim članovima, simpatizerima i partnerima, da imamo snage i hrabrosti za novu politiku pune odgovornosti. Moja prioritetna politička misija bit će vraćanje vjerodostojnosti HDZ-u', izjavio je Andrej Plenković nakon što su objavljeni rezultati.

Dodao je da težak, odgovoran i pošten rad nisu uvijek prepoznati i adekvatno nagrađeni te da su klijentelizam i politička korupcija kontaminirale političku scenu.

'Rješenje ne može biti politika koja razdvaja i ponovno otvara ideološka pitanja. Ostvarivanje zajedničkih ciljeva mora biti ispred političkih i ideoloških razlika. Hrvatskoj treba novi pristup, moderna politička platforma i strateški zaokret', naglasio je Plenković dodavši da će glavni cilj njegova djelovanje biti pokretanje hrvatskog gospodarstva.

Prije govora novog šefa HDZ-a medijima se obratio šef Plenkovićeva izbornog stožera Damir Krstičević koji je kazao kako je uvjeren da će Andrej okupiti najbolji tim koji će biti sposoban promijeniti negativne trendove

Prema prvim neslužbenim rezultatima izbora za predsjednika HDZ-a, na obrađena 774 biračka mjesta ili 98,97 posto od ukupno 782 mjesta, Plenković je dobio 97.823 ili 99,61 posto glasova članova stranke koji su pristupili glasovanju, objavio je predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva stranke Damir Sesvečan.

Glasovalo se na ukupno 768 biračkih mjesta u Hrvatskoj i 14 biračkih mjesta u inozemstvu na području 12 država. Od 208.277 članova, glasovanju ih je pristupilo 98.209 ili 46,83 posto. Važećih listića je bilo 97.823, a nevažećih 336.

Plenković se u središnjici HDZ-a pojavio točno u 22 sata stigavši u pratnji Damira Krstičevića, Davora Ive Steira, Tomislava Ćorića, Davora Božinovića i Gordana Jandrokovića što je također određena poruka koja je poslana javnosti. Potporu na predstavljanju rezultata u stranci došli su mu iskazati Goran Marić, Miro Kovač i Zvonko Milas.


Plenković je 1970. rođen u Zagrebu. Diplomirao je na zagrebačkom Pravnom fakultetu gdje je završio i poslijediplomski studij iz međunarodnoga javnog i privatnog prava. U Ministarstvu vanjskih poslova zaposlio se 1994., a u bogatoj diplomatskoj karijeri obavljao je više važnih dužnosti u zemlji i izvan nje. U HDZ se učlanio 2011., a od te godine do 1. srpnja 2013. bio je zastupnik u Hrvatskom saboru.

Odlukom Sabora od travnja 2012. do srpnja 2013. bio je jedan od 12 hrvatskih zastupnika promatrača u Europskom parlamentu. Nakon ulaska Hrvatske u EU 2013., na pobjedničkoj koalicijskoj listi predvođenom HDZ-om, postao je zastupnik u Europskom parlamentu.

Na općim izborima za Europski parlament, 25. svibnja 2014., bio je nositelj zajedničke liste HDZ-a i partnera.

Nakon Franje Tuđmana, Ive Sanadera, Jadranke Kosor i Tomislava Karamarka koji je 21. lipnja podnio ostavku Plenković će biti peti predsjednik stranke. S njom će pokušati ostvariti pobjedu na parlamentarnim izborima 11. rujna.