kratko obraćanje

Plenković bez komentara o Milanoviću bez maske, ali zato potvrdio: Do kraja mandata nema zajedničkih vijenaca s predsjednikom

20.05.2021 u 14:08

Bionic
Reading

Nakon sjednice Vlade premijer Andrej Plenković održao je kratku press konferenciju

Ponovio je koliko je ljudi cijepljeno prvom dozom, a uvjeren je da će se postići procijepljenost od 50 posto odraslog stanovništva do kraja lipnja.

Osvrnuo se još jednom na proizvodnju Pfizer cjepiva u Hrvatskoj. 'Oni su odlučili u Savskom Marofu proizvoditi materijal za cjepivo, riječ je o DNK predlošku. Omogućiti će proizvodnju već od kraja ove godine', kazao je Plenković, dodavši da je osim Hrvatske u projekt uključena i Irska.

Na pitanje kako to da je današnji susret s predsjednikom prošao mirno, s obzirom na komunikaciju prethodnih mjeseci, kaže: 'Postoje određene teme koje povezuju predsjednika i vladu, a jedna je Vijeće za obranu. Nabava aviona bila je jedina tema o kojoj se raspravljalo, ništa drugo nije bila tema.'

Nije želio komentirati činjenicu da je na Vijeću za obranu njegova strana stola imala maske, a većina na strani predsjednika nije.

Upitan da li je bilo pritisaka francuske i američke strane za nabavu zarkoplova, kratko je rekao 'Nema pritisaka'.

Jasno je dao do znanja da za Dan oružanih snaga neće biti zajedničko polaganje vijenaca s predsjednikom. 'Nema zajedničkog polaganja vijenaca do kraja mandata, to smo apsolvirali. To je principijelna odluka – svatko polaže svoj vijenac, o tome više ne treba divaniti. Niti je to bila prije praksa, niti tijekom ovog mandata, niti je to bitno'.