KRUTI ODGOVOR IZ ZAGREBA

'Platit ćemo vodu za Silbu kad dobijemo zahtjev'

11.06.2012 u 16:20

Bionic
Reading

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije poručilo je kako će, u rješavanju problema dostave vode otoku Silba, 'sredstva uobičajenom propisanom procedurom biti alocirana nakon potpisa ugovora od nadležnih u društvu Vodovod Zadar te dostave zahtjeva Ministarstvu za isplatom odnosno transferom sredstava'

Žitelji otoka Silba, jednog od 10-ak jadranskih otoka koji se nalaze pod ingerencijom Grada Zadra, hrvatsku su javnost ovih dana upozorili kako im je nedavno obustavljena isporuka pitke vode, neophodne za normalno funkcioniranje života, ali i napajanje stoke.

Na Silbi su bez vode ostali nakon što se dug vlasniku vodonosca Zrmanja Milošu Cimeri popeo na čak dva i pol milijuna kuna. Novac je, preko zadarskog Vodovoda, trebalo isplatiti Ministarstvo regionalnog razvoja.

Na upit kad će sredstva za mjeru subvencioniranja isporuke vode na otoke, točnije na Silbu, biti alocirana na račun Vodovoda Zadar iz nadležnog su ministarstva, skoro istim odgovorom kao i prije nekoliko dana upućenim Slobodnoj Dalmaciji, poručili sljedeće:

'U cilju racionalizacije mjere i trošenja sredstava Državnog proračuna, te sukladno odredbama provođenja Zakona o državnom proračunu i Zakona o fiskalnoj odgovornosti, 2011. uvode se godišnji ugovori s komunalnim poduzećima nadležnih za opskrbu otočnih kućanstava pitkom vodom brodom vodonoscem ili cestovnim vozilom koji se realiziraju do kraja tekuće godine sukladno raspoloživim sredstvima u proračunu.

Samu isporuku pitke vode putem komunalnih poduzeća organiziraju jedinice lokalne ili područne samouprave koje administrativno vode brigu o otocima, na jedan od načina utvrđenih odredbama Zakona o komunalnom gospodarstvu.


U 2012. za provođenje spomenute mjere u Državnom proračunu RH za sve otoke osigurano je 13 milijuna kuna.

Budući da su ukupne potrebe stanovništva zadarskih otoka u 2011. bile veće od osiguranih sredstva u Državnom proračunu za 2011., odobrenim sredstvima po ugovoru za Vodovod Zadar d.o.o. nije se moglo obuhvatiti sve troškove.

Sukladno tome, potpisan je Ugovor kojim će se urediti međusoban odnos između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Vodovoda Zadar d.o.o. kojim su planirana i osigurana sredstva za podmirenje troškova isporuke pitke vode za zadarske otoke za 2012. godinu.


Međutim, napominjemo da Ministarstvo nema neposrednih ovlasti nad isporučiteljima vode jer su ista u nadležnosti jedinica lokalne/područne samouprave. Pored čega, napominjemo da je Ministarstvo osiguralo sredstva za mjeru subvencioniranja isporuke vode na otoke, u koje spada i otok Silba.


Sredstva će uobičajenom propisanom procedurom biti alocirana nakon potpisa ugovora od strane nadležnih u društvu Vodovod Zadar d.o.o. te dostave zahtjeva Ministarstvu za isplatom odnosno transferom sredstava'.