DOMOVINU VOLIM, ALI PARE JOŠ VIŠE

Plaću i mirovinu 12 godina primao 31 MORH-ovac

Bionic
Reading

Na sjednici saborskog Odbora za obranu otkrivena je nova velika afera u Oružanim snagama Zamjenica ministra Višnja Tafra otkrila je da se u Oružanim snagama nalazi čak 31 djelatna vojna osoba kojoj je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje još 1999. godine ili čak ranije, utvrdio nesposobnost za rad te su oni već tada trebali biti otpušteni iz vojske i upućeni u mirovinu

No, oni su taj podatak zatajili te je većina njih i danas u Oružanim snagama, a neki su tijekom godina čak i napredovali u službi i u činu, piše Jutarnji list

Kako je bivši ministar branitelja Ivica Pančić donio odluku da se takvim osobama isplaćuju i dodaci uz plaću, svi su oni ovih godina dobivali vrlo unosne sume koje im je isplaćivao HZMO. Među tim osobama je i prošle godine umirovljeni general Josip Stojković, koji je svakog mjeseca, uz plaću, dobivao oko 6000 kuna na temelju rješenja o nesposobnosti za obavljanje službe, te mu je ukupno isplaćeno oko 680.000 kuna

U ovom trenutku nije poznato koliko je sredstava isplaćeno djelatnim vojnim osobama na ime ove naknade, niti koliko je ukupno časnika i vojnika iskoristilo ovu priliku i nikad nije prijavilo da je zapravo vojno nesposobno.

Prema dostupnim informacijama, ovi slučajevi otkriveni su prije nekoliko mjeseci i potpuno su šokirali ministra obrane i načelnika Glavnog stožera. Svi ovi časnici su 1999. godine tražili da im se utvrdi profesionalna sposobnost za rad na temelju bolesti koje su zadobili tijekom Domovinskog rata.

Za sve njih utvrđeno je da su vojno nesposobni, o čemu su oni trebali obavijestiti Personalnu službu MORH-a. Da su to učinili, bili bi poslani na preglede kako bi im se utvrdila preostala radna sposobnost te bi bili upućeni na odgovarajuća radna mjesta. Oni su to zatajili, a HZMO o tome nije obavijestio MORH.

Josip Đakić (HDZ), navodi Hina, upitao je zašto se hrvatski ratni vojni invalidi izmijenjenim pravilnikom o utvrđivanju zdravstvenih sposobnosti šalju na komisije, dok istovremeno nema ni za redovite sistematske preglede.

'Sve govori da se radi o klasičnoj čistki. Sve je to pripremljeno kako bi bili protuzakonito otklonjeni oni koji nisu podobni u Oružanim snagama', rekao je Đakić.

Zamjenica ministra obrane Tafra rekla je kako ju žaloste takve insinuacije.

'Nije riječ o bilo kojoj vrsti čistke, nije nam to ni na kraj pameti', poručila je.

Đakić je Tafru prozvao i zbog afere o kojoj su izvješćivali mediji, a prema kojoj je ministar obrane Ante Kotromanović omogućio poticajnu otpremninu zaposleniku MORH-a Branku Pribolšanu da bi ga par dana kasnije ponovno zaposlio na ugovor o djelu po kojem će primati 4 tisuća kuna plaće mjesečno.

Tafra je rekla kako ne može vjerovati da je 4 tisuće kuna problem, kada je ušteda u sustavu, koju im je Pribolšan napravio, oko 5 milijuna kuna.