DIREKTOR U SUKOBU INTERESA

Plaćen je da nadzire HEP, a od njih je dobio stan

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Tomo Galić, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA-e), u ozbiljnom je sukobu interesa koji dovodi u pitanje njegovu objektivnost pri donošenju odluka. To tvrdi za Jutarnji list visokopozicionirani djelatnik HEP-a, napominjući da je Hrvatskoj elektroprivredi, napose predsjedniku uprave Ivanu Mravku, iznimno stalo da na čelu te agencije ima 'svog čovjeka'

Galić je na čelo Agencije, koja među ostalim utvrđuje metodologiju za izračun cijene električne energije i predlaže je Vladi, došao izravno iz Hrvatske elektroprivrede, što Zakon o regulaciji energetskih djelatnosti izrijekom zabranjuje.

U članku 16 stoji da u Upravno vijeće ne može biti imenovana osoba koja je u radnom odnosu 'u energetskom subjektu na koji se primjenjuju odredbe'. HEP svakako spada u kategoriju takvog 'energetskog subjekta'.

No Galić ne samo da je prije postavljanja na čelo HERA-e radio u HEP-u, nego je od te državne tvrtke dobio, a potom i otkupio stan. Iako je vlasnik obiteljske kuće u Koprivnici, Galić je od HEP-a 2005. dobio na korištenje četverosobni stan u Zagrebu, veličine stotinjak četvornih metara, u neposrednoj blizini Kvaternikova trga.

Nepoznata cijena kvadrata

Stan mu je dodijeljen u proljeće 2005, neposredno prije odlaska u Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju. Opravdanje za dodjelu stana u Zagrebu bio je njegov kratkotrajni odlazak iz Koprivnice, gdje je radio u tamošnjoj Elektro Koprivnici, u sjedište HEP-a u Zagreb. Galić taj stan nakon odlaska iz HEP-a nije vratio, nego mu je omogućen otkup. Stan je Galić otkupio po iznimno povoljnoj cijeni, znatno nižoj od tržišnih, tvrdi sugovornik Jutarnjeg iz HEP-a. Na upit Jutarnjeg, unatoč obećanju da će to učiniti, glasnogovornik HEP-a Radomir Milišić ni nakon 10 dana nije iznio podatak po kojoj je cijeni Galić otkupio HEP-ov stan.

'Nekorektna je apriorna sumnja u etičnost rada g. Galića. Normalna je pojava da ljudi mijenjaju poslodavce. Hrvatska je mala zemlja i nema previše stručnjaka. U konkretnom slučaju, riječ je o izuzetno stručnoj osobi koja vrlo kompetentno vodi HERA-u', rekli su Jutarnjem listu u Uredu za odnose s javnošću HERA-e. Tomo Galić došao je na čelo HERA-e odlukom Sabora iz svibnja 2005. Nejasno je kako je Sabor izglasao takvo imenovanje, koje je u potpunoj suprotnosti sa zakonom donesenim samo pola godine ranije.

'Ivanu Mravku važno je tko je na čelu HERA-e da se previše ne bi kopalo po odnosima HEP-a i tvrtke Dalekovod', kaže izvor Jutarnjeg lista u Hrvatskoj elektroprivredi. Dalekovod od HEP-a dobiva poslove goleme vrijednosti, a ako se na natječaj javi neka druga tvrtka s nižom cijenom, natječaj se poništava sve dok ga ne dobije Dalekovod - dodaje taj izvor. Izvor iz HEP-a tvrdi da je Mravak i osobno, da bi pogodovao Dalekovodu, znao intervenirati da tvrtka koja se javi na natječaj odustane, obećavajući da će za protuuslugu dobiti neki drugi posao. Mravkov sin Željko radi u Dalekovodu, a kolaju glasine i da je Mravak dioničar Dalekovoda.

Galić slovi kao čovjek Damira Polančeca, aktualnog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva. Osobni su prijatelji, a dok je Polančec, prije dolaska na ministarsku funkciju, bio predsjednik koprivničkog HDZ-a, Galić je bio njegov prvi suradnik i dopredsjednik te stranke.

No Galić je u određenom sukobu interesa ne samo kada je u pitanju HEP, nego i Jadranski naftovod (Janaf), tvrtka koja je također 'energetski subjekt' koji kontrolira HERA.

Skupa kupovina Janafove zgrade

On je za potrebe te agencije otkupio šesterokatnicu u Ulici grada Vukovara 14, površine 3351,94 četvorna metra. Zanimljivo je da je Galić od Janafa kupio tu ogromnu zgradu nakon što je HERA dala pozitivno mišljenje za povoljne tarife transporta nafte, kaže energetski stručnjak odlično upoznat sa stanjem u toj agenciji.

'Uz Janafovu zgradu Galić je kupio i njihov namještaj, iako je HERA imala svoj. Sada taj stari namještaj trune u podrumu u Vukovarskoj, a plaćen je 1,2 milijuna kuna', kaže taj stručnjak. Samu zgradu pak HERA je kupila za 40,272.291,80 kuna, pa kad se tome pribroji iznos plaćen za namještaj, porez i uređenje zgrade, dolazi se do fantastične brojke od 50 milijuna kuna. HERA je prije kupnje Janafove zgrade pregovarala o kupnji dvokatnice u Miramarskoj ulici, veličine 1500 metara četvornih, po cijeni od 2200 eura za četvorni metar.

Taj bi, potpuno novi prostor koštao oko 25 milijuna kuna, no Galić se odlučio za dvostruko skuplji. U HERA-i je zaposleno 49 ljudi, što znači da je Galić za svakog od njih kupio sedamdesetak metara prostora.

No u toj se agenciji pravdaju da će ondje uskoro raditi 80 ljudi, ali i da trenutačno dio prostora koristi Fond za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!