KATASTROFIČNE PROGNOZE

Plaće će kasniti više od mjesec dana

Slavko Linić

Slavko Linić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

U glavnoj opozicijskoj stranci, SDP-u, tvrde da Vlada i dalje ne priznaje krizu i recesiju, kako ne bi gubila na popularnosti, što po saborskom zastupniku i jednom od glavih ekonomskih stratega te stranke, Slavku Liniću, znači da će situacija biti još gora dok se ne počnu poduzimati prvi pravi koraci na zaustavljanju krize

– To još gore znači za 300.000 ljudi koji rade, a ne dobivaju plaću, što očekujem do kraja godine, i više od mjesec dana kašnjenja u isplati plaća općenito. To definitivno očekujem uz ovakvu potpunu neaktivnost Vlade. Državne tvrtke ne plaćaju, kasne i to je začarani krug koji će pogoditi realni sektor.

Budimo iskreni, državne firme će sebi isplatiti plaće, ali ne i realnom sektoru, pa će to mali poduzetnici najprije osjetiti. Mnogi će propasti, a mnogi neće moći isplaćivati plaće, a tada je problem i punjenje proračuna, pa će početi i traume s isplatom mirovina. To je scenarij za kojega se bojim da će se dogoditi, a za sve to bit će kriv Sanaderov kabinet.

Bit ćete prozvani kao katastrofičari.

– Godinu dana upozoravamo na neplaćanje, zovu nas lašcima, a danas Šuker i Sanader održavaju sastanke s trgovačkim društvima na tu temu. Nažalost, sve na što smo upozoravali, danas se pokazuje kao istina.

Ministar financija Šuker najavio je usvajanje antirecesijskog paketa.

– Bolje ikad nego nikad, sigurno, ali onaj tko kasni pet mjeseci s tim mjerama, ne zaslužuje drugo osim prijezira. Sve se ovo moglo donijeti još u listopadu kad su poslodavci, sindikati, HNB i stranke počele upozoravati. Umjesto toga, Sanader je evo čekao ožujak.

Davor Pongracic / CROPIX

Davor Pongracic / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongracic

Proračun treba skresati za 20 milijardi kuna - Slavko Linić
Zašto?

– Broj jedan, ne vole ružne vijesti. Broj dva, ne žele se baviti problemima uopće. Broj tri, otežu do lokalnih izbora, da bi opet mogli prevariti građane. Ako netko stavlja stranku ispred interesa građana i privrednika, onda to nije ni nacionalno osvještena stranka, niti zaslužuje da vodi Hrvatsku. Ali, građani su ih izabrali unatoč potpuno pogrešnoj politici prioriteta.

Šuker najavljuje: bit će rebalansa. No, na koji način po vama rebalansirati budžet?

– Opet se tu nećemo složiti s HDZ-om, jer po nama su problemi u prvom redu mirovinski i zdravstveni sustav. Bez poreznih inovacija nemoguće je tu učiniti reforme, a zašto mi govorimo o tome, jer je danas sav teret i jedne i druge socijalne politike na plaći radnika – dakle, isključivo na teret radnika i poslodavca.

To moramo maknuti s njih, rasteretiti doprinose iz neto plaća i samim time se riješavaju tri pitanja istodobno – i niske plaće, i mirovine, i problem gospodarstvenika. SDP je tu ponudio jasna rješenja, dapače mi bi ih sad morali čak inovirati jer smo prvo predlagali rasterećenje neto plaća u korist ova dva sektora, a sad vidimo da to treba preusmjeriti prema gospodarstvenicima, to jest dodatno misliti i o poslodavcima. Drugo, da bi potpuno razriješili dubioze u zdravstvu, moraju se uvesti novi porezi na imovinu, koji bi išli izravno u zdravstvo.

To znači povećani deficit.

– Da, ali barem bi znali zašto ga imamo. Jednako kao što nam deficit treba i za HBOR. Sve ukupno, po nama oko sedam do osam milijardi kuna ukupno, ali barem bi se znalo za što taj novac služi.

Treba li zamrznuti plaće u javnom sektoru?
– Samo ću jedno reći: plaće ne trebaju rasti. Ali, što se tiče tih šest posto, to je Sanader obećao pred izbore 2007. Tada je utvrdio da su zaposleni u javnom sektoru u zaostatku 12 posto, i da ih dobije na svoju stranu pred izbore, obećao je da će to vratiti u dvije godine. Dakle, to nije rast plaća, nego isplata Sanaderovog duga iz 2007. Sam je proizveo taj dug, sam ga mora i isplatiti.

U javnosti se ponovno pojavio i Ante Marković, koji kaže da je državni proračun napuhan barem 20 posto.

– To je vrlo realna procjena, slažem se. Kad smo mi 2000. oformili vladu, proračun je bio oko 70 milijardi, sad je na 124 milijarde – duplo. Danas se devet milijardi kuna više izdvaja za plaće, ali to nije samo iz porasta troškova života – bar 5,5 milijardi od toga proizlazi iz masovnog zapošljavanja u državnoj upravi.

Najgore je što najveći dio novca ne ide u investicije i razvoj nego političku korupciju, kupovanje interesa, na lokalne razine da bi se platilo podobne i potrebe svoje stranke... čista politička korupcija. Letvica potrošnje je dignuta, a sad treba rezati. Vrlo neugodan posao za svaku stranku.

Koliko proračuna po vama treba srezati?

– To je teško reći, ali 20-ak milijardi najmanje, to je moja osobna procjena.

Gdje?

– Prvo, broj zaposlenih. A znate što to znači – sjetite se policajaca koji su u šatoru sjedili pred vladom, deset tisuća otpuštenih vojnika... to su bili krvavi potezi. Mi smo javnu upravu smanjili za 35.000 ljudi, a sad je sve vraćeno i još premašeno, kazao je Linić u razgovoru za Novi list

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi