više od 1400 žrtava

Pjongjang negira, video pokazuje: Hamas koristio sjevernokorejsko oružje u napadu na Izrael?

23.10.2023 u 15:03

Bionic
Reading

Militanti Hamasa vjerojatno su pucali iz sjevernokorejskog oružja na Izrael 7. listopada u napadu u kojem je ubijeno više od 1400 ljudi, što pokazuju Hamasov video i oružje koje je Izrael zaplijenio, unatoč negiranju Pjongjanga da prodaje oružje terorističkoj skupini koja vlada Pojasom Gaze

Izraelske snage zaplijenile su Hamasu nekoliko sjevernokorejskih ručnih raketnih bacača F-7, izvijestila je američka novinska agencija Associated Press. Dnevni list Washington Post došao do Hamasovog terenskog priručnika, datiranog prošle godine, koji je pronađen kod mrtvog borca. Priručnik je sadržavao upute o tome kako upravljati raketnim bacačima F-7.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

'Sjeverna Koreja dugo podržava palestinske militantne skupine, a sjevernokorejsko oružje je ranije dokumentirano među zabranjenim zalihama', rekao je N. R. Jenzen-Jones, stručnjak za obavještajne podatke o oružju i streljivu, ujedno direktor konzultantske tvrtke Armament Research Services, za AP. Jenzen-Jones kaže da je Iran poslužio kao medijator u opskrbi Hamasa sjevernokorejskim oružjem.

Bacač F-7 je oružje koje se ispaljuje s ramena i odlikuje se jarkocrvenom prugom preko bojeve glave rakete. Obično je namijenjen uništavanju ljudstva i oklopnih vozila. Bacači granata na raketni pogon ispaljuju jednu bojevu glavu i mogu se brzo ponovno napuniti, što ih čini vrijednim oružjem za gerilske snage u sukobima s teškim vozilima. F-7 je dokumentiran u Siriji, Iraku, Libanonu i Pojasu Gaze, rekao je stručnjak, dodajući da su hamasovci također koristili sjevernokorejske puške Tip 58, inačicu ruske jurišne puške Kalašnjikov.

  • +14
Hamasovo naoružanje Izvor: Profimedia / Autor: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Misija Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim narodima nije odmah odgovorila na zahtjev AP-a za komentar. Međutim Pjongjang je prošli tjedan putem svoje državne novinske agencije KCNA odbacio tvrdnje da je Hamas koristio njihovo oružje kao 'neutemeljene i lažne glasine' koje su orkestrirale Sjedinjene Države.

Hamasove propagandne videosnimke i fotografije ranije su prikazivale njegove borce sa sjevernokorejskim vođenim protutenkovskim projektilom Bulsae. Jenzen-Jones je rekao da vjeruje, na temelju slika oružja kojim su se služili borci Hamasa, da su također koristili sjevernokorejsku pušku Tip 58.

Iran je također izradio neke od svojih balističkih projektila prema sjevernokorejskim varijantama. Iranska misija pri Ujedinjenim narodima nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar. Dužnosnici u Iranu dugo podržavaju Hamas i hvale njihov napad na Izrael. Zapad također optužuje Sjevernu Koreju za opskrbu Rusije oružjem u njezinoj invaziji na Ukrajinu.