GLASINE SE BRZO ŠIRE

Pitali smo dvije velike novinarske zvjerke dolaze li na HRT

10.08.2016 u 17:45

Bionic
Reading

Usred ljeta, dok su ljudi na odmorima ili obavljaju sezonske poslove, 3. kolovoza 2016. HRT raspisao je natječaj za dvadesetak različitih radnih mjesta. Natječaj traje svega osam dana i završava sutra pa tko se nije javio, stigne još sutra poštom poslati dokumentaciju

Na Prisavlju, što na određeno, što na neodređeno, traže: novinare, snimatelje, montažere, realizatore, reportere, asistente režije, dokumentariste, organizatore produkcije, dizajnere, ali i dva komentatora – mentora.

A upravo posljednje i ujedno najbolje plaćeno radno mjesto od oko 15 tisuća kuna neto proteklih dana uzburkalo je duhove na javnom RTV servisu na kojem i zidovi imaju uši pa se tako može čuti da su te pozicije rezervirane za povratnicu Hloverku Novak Srzić i Romana Bolkovića, urednika i voditelja kultnog talk showa '2 u 9' s Jabuke TV.

'Nisam natječaj ni vidjela, ali tko zna, možda pogledam. Možda se i javim. Sad sam na godišnjem', kazala je za tportal Novak Srzić dodavši da je Prisavlje njezin život koji je Goran Radman pokušao ubiti.

Hloverka Novak Srzić, podsjetimo, i Elizabeta Gojan dobile su otkaz u mandatu Gorana Radmana. I dok je Gojan sud na posao vratio do okončanja spora, Novak Srzić radila je na Našoj TV iz Mostara koju je nakon samo nekoliko mjeseci napustila.

Kada smo ga nazvali i pitali je li zainteresiran za prelazak na Prisavlje i je li se možda prijavio na natječaj, Romano Bolković pomalo je ljutito odgovorio kako 'taj natječaj nije namješten za njega kako se priča i ne namjerava se javiti'.

'Pod tim kondicijama na HRT ne bih išao. Taj natječaj nije za mene kako se priča i to nema veze sa mnom. Ako ikada budem otišao na HRT, bit će to kao vanjska produkcija sa svojim bilo političkim ili nekim drugim talk showom. Kada do toga dođe, sazvat ću konferenciju za medije', kazao je Bolković.

Činjenica da je HRT odlučio usred ljeta potražiti pojačanja u svom timu budi sumnju da je priča namijenjena zapošljavanju onih koji su na HRT-u u statusu honoraraca ili da nekima koji su već zaposleni omogući da se prebace na bolje plaćena mjesta s veći koeficijentima. Na HRT-u tvrde  kako su natječaji raspisani u okviru godišnjega plana zapošljavanja. Također navode da je razlog za njihovo raspisivanje porasta troškova vanjske suradnje i agencijskoga zapošljavanja tijekom prošlih nekoliko godina.

'To je, naime, bila poslovna praksa u mandatu prethodne uprave od 2012. do 2016. godine. Sadašnje je vodstvo odlučilo promijeniti takvu praksu, koja se pokazala neodgovarajućom i štetnom za Hrvatsku radioteleviziju. Trajanje natječaja od osam dana u skladu je s općim aktima Hrvatske radiotelevizije koji su vrijedili i za druge natječaje za radna mjesta', zaključuju na Prisavlju.