VITA JELA

Pinokio u Banskim dvorima

03.02.2014 u 11:41

Bionic
Reading

Pinokio u Banskim dvorima

Unutar Vlade i SDP-a nema nikakvih narušenih odnosa, a jedinstvo je stranke na najvišoj razini – izjavio je to potpredsjednik Vlade Branko Grčić, komentirajući najnovije dramatične potrese u Banskim dvorima: smjenu pomoćnika ministra financija Branka Šegona te prijetnje premijera Zorana Milanovića lansirane, javno ili tajno, na adresu ministara Slavka Linića i Rajka Ostojića. Tvrdnjom da ni on 'nikakvo narušavanje odnosa ne osjeća' pridružio se i ministar Arsen Bauk.

Nije nenormalno da pripadnici jedne organizacije - u ovom slučaju SDP-a i Vlade – pokušavaju zataškati i minimizirati probleme u vlastitoj kući. Ali nije normalno da to rade potpuno nonšalantni prema činjenici da im se pritom odmah vidi dug nos. Nikome nije moguće vjerovati ako publici otvoreno laže u lice. Ako svoje zaobilaženje istine uopće ne pokušava kamuflirati. Manekeni Vladina i SDP-ova jedinstva nisu osigurali ni elementarnu uvjerljivost.

Je li ministrima znak nenarušenih, valjda normalnih odnosa kad premijer javno, putem medija, najavljuje smjenu visokog dužnosnika? Je li uobičajeno da pritom napadne svog najvažnijeg ministra? Je li prihvatljivo i pametno da šef Vlade javno dezavuira ministra financija i to baš u trenutku kad ovaj pred domaćom javnošću i Europom brani mjere za smanjenje fiskalnog deficita? Mjere koje mogu uspjeti samo dobiju li opću podršku, što je teško osigurati kad njihovom autoru premijer istodobno pokazuje izlazna vrata u Banskim dvorima? Je li znak nenarušenih odnosa u Vladi i stranci kad Zoran Milanović, kao neimenovan, ali prepoznatljiv izvor, i ministru zdravlja preko medija šalje poruke neka kupi krpice?

Tvrdnjama o jedinstvu SDP-a i Vlade ministri nikoga ne mogu uvjeriti u to. Samo će sami sebe predstaviti kao Pinokijevu družbu.