KAOS NA SJEVERU

Piloti SAS-a nastavljaju štrajk, otkazane stotine letova

27.04.2019 u 17:00

Bionic
Reading

Zrakoplovna tvrtka Scandinavian Airlines (SAS) otkazala je stotine letova zakazanih za nedjelju, čime je štrajk pilota ušao u svoj drugi dan, narušavajući planove putovanja desetaka tisuća putnika.

Piloti SAS-a u petak su počeli štrajk nakon neuspješnih pregovora o plaćama, zbog čega je otkazano 70 posto zrakoplovnih letova i onemogućeno je putovanje za oko 170 tisuća ljudi tijekom vikenda.

'Duboko žalimo što su naši klijenti pogođeni nastavkom štrajka pilota', stoji u priopćenju SAS-a u subotu u kojem se ističu da su otkazani letovi za ostatak vikenda.

'Još 64.000 putnika bit će pogođene zbog otkazivanja 587 letova diljem Skandinavije', navodi se

Udruga poslodavaca zrakoplovne industrije u Švedskoj priopćila je da su piloti zahtijevali povećanje plaća za 13 posto, unatoč tome što već sada imaju, kako tvrde poslodavci, visoke prosječne plaće od 93.000 tisuće švedskih kruna mjesečno.

  • +18
Štrajk pilota i kabinskog osoblja Croatia Airlinesa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Analitičari Sydbanke procjenjuju da štrajk pilota SAS-a dnevno košta 60 do 80 milijuna švedskih kruna (5,65 do 7,54 milijuna eura), a kada bi štrajk potrajao dva tjedna troškovi bi premašili očekivanu godišnju neto dobit zrakoplovne tvrtke.