PRONAĐENA DOKUMENTACIJA

Pilot ubojica Andreas Lubitz skrivao je poslodavcu da je bolestan

27.03.2015 u 13:51

Bionic
Reading

Andreas Lubitz skrivao je od svog poslodavca Germanwingsa da je bolestan, otkrili su njemački istražitelji

Lubitz, kopilot zrakoplova A320 koji je navodno namjerno zabio u francuske Alpe ubivši sebe i još 149 osoba nije prijavio poslodavcu da je bolestan, iako se u tom trenutku liječio.

Nije objavljeno od koje je bolesti Lubitz bolovao, ali njemački medijitvrde da su istražitelji iz Duesseldorfa otkrili dokaze koji upućuju daje bolovao od depresije, te da je njegovo stanje zahtijevalodugotrajniju liječničku procjenu.

U liječničkoj dokumentaciji pronađenoj u njegovom stanu pisalo je da je nesposoban za rad, piše Reuters

U njegovom je domu pretragom pronađeno nekoliko liječničkih 'ispričnica', odnosno dokumentacije pomoću koje je trebao otvoriti bolovanje. Jedan od tih uništenih i odbačenih dokumenata je potvrda za bolovanje koja pokriva datum nesreće.

Istražitelji su odbacili nagađanja da su pronašli oproštajno pismi, ili dokaze o političkom, odnosno religioznom motivu za zlodjelo koje je počinio.

Francuski premijer Manuel Valls tražio od Lufthanse da im dostave sve moguće informacije 'kako bi mogli shvatiti zašto je pilot došao do toga za izvrši ovaj stravični čin'.

Vereinigung Cockpit, njemačko Udruženje pilota, traži od svjetske javnosti da prerano ne donosi zaključke o nesreći sve dok se ne pronađe druga 'crna kutija' u kojoj su pohranjene detaljne informacije o letu.

Glavni sindikat francuskih pilota SNPL najavio je da će podnijeti tužbu protiv 'nepoznate osobe' zbog kršenja profesionalne tajne, jer su u javnost dospjeli detalji o snimkama iz kokpita prije nego su istražitelji otkrili njihov sadržaj.

'Šokirani smo što je Ured za istraživanje zrakoplovnih nesreća održao konferenciju za novinare na kojoj je objavio da nemaju što reći, a nekoliko sati poslije New York Times je donio detaljne informacije koje je tužitelj potvrdio drugog dana', kazao je predsjednik SNPL-a Eric Derivry.