'PARADOKSALNO I NEDOPUSTIVO'

Picula oprao Europsku komisiju zbog projekcije manjeg rasta BDP-a za Hrvatsku

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 18.05.2017 09:53
  • Objavljeno 18.05.2017 u 09:53
Tonino Picula

Tonino Picula

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula (SDP) na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu, tijekom rasprave o provedbi Uredbe u pogledu jačanja kontrola provjerom u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama, ustvrdio je da su postojeći europski sigurnosni mehanizmi pokazali previše slabosti nakon terorističkih napada, prije svega zbog nepostojanja razmjene sigurnosnih informacija između zemalja članica

 'Bolja suradnja sigurnosnih sustava preduvjet je za veću sigurnost građana. Politička realnost zahtijeva jačanje sigurnosti Unije, ali ova Uredba ne može kompenzirati temeljne slabosti!', poručio je Tonino Picula

Zastupnik Picula također je prozvao Europsku komisiju jer je primjena Uredbe o sistemskim kontrolama građana istaknuta kao važan razlog zbog kojeg su projekcije Komisije o rastu Hrvatske umanjene.

'Europski povjerenik za ekonomiju Pierre Moscovici rekao je da bi dugačke kolone, ako se nastave, mogle utjecati na dolazak turista u ljetnim mjesecima što utječe na prihod od turizma koji je za našu zemlju jako važan, prilikom predstavljanja proljetnih ekonomskih prognoza zemalja članica protekli tjedan. Paradoksalno je i nedopustivo da Komisija prognozira umanjen rast zbog provedbe Uredbe koju je upravo ona predložila!', konstatirao je Picula.

Zastupnik Picula ističe da su se mnoge zemlje suočile s problemima u implementaciji ove Uredbe, ne samo Hrvatska i Slovenija.

Pierre Moscovici, povjerenik za ekonomska i financijska pitanja

Pierre Moscovici, povjerenik za ekonomska i financijska pitanja

Izvor: Reuters / Autor: ALKIS KONSTANTINIDIS

'Zabilježena su dulja čekanja i na granici s Gibraltarom te na aerodromima diljem Europske unije. Postojeća tehnologija je potkapacitirana i ne omogućava dovoljno brzo izuzimanje biometrijskih podataka, njihovu provjeru u postojećim i pohranu u novim sustavima', istaknuo je Picula koji smatra da Uredbu treba prilagoditi tehničkim, tehnološkim i organizacijskim mogućnostima prije same primjene.

Upozorio je da su neke članice zadržale granične kontrole unutar Schengena što je, na kraju, dovelo u pitanje slobodu kretanja – jednu od temeljnih vrijednosti Europske unije. Dodao je da je dogovor hrvatskog i slovenskog premijera dobrodošao, no da problem njime nije riješen zbog čega ulazak u Schengen Hrvatskoj mora postati operativni prioritet.

'Nesmetan prelazak granica onima koji na to imaju pravo ne smije biti doveden u pitanje', zaključio je Picula u svom govoru.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!