predomislili se

Ina nastavila isporuke plina Petrokemiji, svi pogoni rade punom parom

29.01.2018 u 11:29

Bionic
Reading

Ina je od ponedjeljka nastavila isporučivati prirodni plin Petrokemiji, izvijestila je ta kutinska kompanija, dodavši da postrojenja za proizvodnju mineralnog gnojiva rade punim kapacitetom

"Uprava Društva obavještava da je od ponedjeljka 29. siječnja 2018. nastavljena isporuka prirodnog plina od INA Industrija nafte d.d. Postrojenja za proizvodnju mineralnog gnojiva rade punim kapacitetom sukladno planovima proizvodnje", kaže se u objavi Petrokemije.

Ina je zbog neplaćenih isporuka prirodnog plina i neispunjavanja financijskih odredbi ugovora o kupoprodaji plina u četvrtak 18. siječnja obustavila isporuku plina Petrokemiji. Ta je kompanija od toga dana preuzimala ukupne količine plina od samo jednog dobavljača – Prvog plinarskog društva (PPD). 

Problemi s opskrbom Petrokemije plinom bili su tada i tema sastanka u Vladi s Upravom i Nadzornim odborom tvrtke, a premijer Andrej Plenković je kazao da se nastavlja proces dokapitalizacije te da je ključno da svi akteri sudjeluju do kraja i da se nađe dugoročno održivo rješenje.

Unatoč Ininoj obustavi isporuke plina, do zastoja u proizvodnji Petrokemije nije došlo, svi su pogoni radili. 

Inače, dioničari Petrokemije na izvanrednoj su skupštini sredinom siječnja donijeli odluku o pokretanju procesa dokapitalizacije, u kojem se namjerava prikupiti 450 milijuna kuna.

  • +16
Petrokemija Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Povećanje temeljnog kapitala provest će se izdavanjem 45 milijuna redovnih dionica, nominalne vrijednosti 10 kuna, uz korištenje prava iznimke od obaveza objavljivanja prospekta u vezi javne ponude i uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica tvrtke.

Petrokemija je ranije izvijestila da je zaprimila obvezujuće ponude nekoliko zainteresiranih ponuđača za dokapitalizaciju, koje su dostavljene u Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) i Ministarstvo državne imovine na daljnji postupak. Mediji su naveli da su među njima austrijski Borealis te hrvatske kompanije PPD i Ina.