HDZ PROGLASIO NACISTIČKOM STRANKOM

Petrinu s govornice odveli zaštitari

16.06.2009 u 13:34

Bionic
Reading

'Pozdravljam ljude iz nacističke stranke HDZ! Da, svi ste vi nacisti', uzvikivao je Stipe Petrina, načelnik općine Primošten, dok su ga zaštitari silom udaljavali od govornice kako bi omogućili normalan nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Šibensko -kninske županije

Do incidenta je došlo kad je Edita Grubišić, kao ovlaštenica Vlade RH, temeljem Zakona o izboru članova predstavničkih tijela, pri utvrđivanju kvoruma priopćila da Petrina ne može konzumirati svoj mandat vijećnika u županijskoj Skupštini te da ga po sili zakona mijenja sljedeći s njegove Nezavisne liste Branko Kronja.

U tom trenutku Stipe Petrina izlazi za govornicu i silom uzima riječ. Tvrdi da je Edita Grubišić prekršila skupštinski Poslovnik. 'Prekršili ste zakon', vikao je Petrina s govornice: 'Ponašate se nacistički. Niste ovlašteni oduzeti mi mandat. Ponašajte se u skladu sa zakonom!'

Nakon upozorenja da nije dobio riječ, Stipe Petrina još žešće napada Editu Grubišić: 'Uveli ste nacizam u političku praksu Hrvatske!' Nakon što Petrina ni nakon dvije opomene nije želio napustiti govornicu, morali su reagirati zaštitari. 'Nemojte zvati zaštitare. Bolje nemojte. Neću se dati', prijetio je Petrina. 'Vi ste nacisti, ponašate se nacistički. Uveli ste nacizam u Hrvatsku', nastavio je.

Kad je Edita Grubišić zatražila od zaštitara da ipak udalje Petrinu od govornice, on je nastavio vikati: 'Nema šanse. Možete me samo mrtvoga odnijeti. Pošteno sam dobio svoj mandat. Nisam se služio nacističkim metodama kao HDZ. Imam dokaze da mi se ne može oduzeti mandat!' Zaštitatri su ipak uspjeli smiriti Petrinu, ali on nije izašao iz Vijećnice, već je sjeo na svoje mjesto, ali je ponovno pokušao izaći za govornici u izboru članova Mandatne komisije.

Policija na Skupštini

U Šibeniku je danas utemeljena Skupština Šibensko-kninske županije, ali bez osam vijećnika Nezavisne liste Stipe Petrine, koji su odbili dati vijećničku prisegu te su napustili sjednicu.

Sjednica je održana u nazočnosti zaštitara koje je 'zbog mjera opreza' pozvao većinski HDZ. Vijećnici nezavisne liste svojim su napuštanjem sjednice poduprli Stipu Petrinu, koji je tijekom cijele sjednice pokušao dokazati da može biti vijećnik u skupštini i primoštenski općinski načelnik, iako su, po zakonu o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika i župana, te dvije dužnosti nespojive.

Edita Grubišić, pročelnica županijskog ureda državne uprave, koja je vodila početak sjednice, Petrini nije htjela dati riječ, izrekla mu je dvije opomene te je od zaštitara zatražila da ga udalje s govornice i iz gradske vijećnice gdje je održana sjednica.

Smatra se da je ostavkom na članstvo u primoštenskom Općinskom vijeću Stipe Petrina dao ostavku i na drugu nespojivu dužnost, odnosno mjesto člana skupštine, pročitala je Grubišić na sjednici već zatražen odgovor Središnjega državnog ureda za upravu na stanje u županijskoj skupštini.

U odgovoru koji je potpisao državni tajnik Antun Palarić navodi se zakonski članak po kojemu načelnici ne mogu biti članovi predstavničkog tijela iste ili druge jedinice lokalne, odnosno područne samouprave. Petrina je, međutim, bez obzira na zakonske odredbe sve do pred sam kraj sjednice pokušavao uzeti riječ tražeći nek se pokaže njegova ostavka na mjesto u skupštini.

Policija, međutim, nije ušla u vijećnicu i intervenirala, jer nema takve ovlasti, a Petrina je sa svojim vijećnicima napustio sjednicu. S govornice su ga poduprli Paško Višić (SDP) koji je rekao da bi Hrvatski sabor, koji je donio zakon, trebao dati autentično mišljenje o Petrinininu pitanju. Ivica Ledenko (HSP) rekao je da nijedan zakon nije iznad Ustava i da nitko nema pravo Petrini odricati njegovo ustavno pravo da bude biran.

U skupštini je danas prisegnulo 17 vijećnika HDZ-a, sedam vijećnika koalicije SDP-HNS, četiri koalicije HSP-HRZ-HČSP, pet vijećnika SDSS-a i dva vijećnika HSS-a. Također su prisegnuli župan Goran Pauk (HDZ) i njegovi zamjenici Željko Šimunac (HDZ) i Zoran Smolić (HSS). Većinu u skupštini, po međustranačkom dogovoru, imaju HDZ, HSS i SDSS.
Župan Pauk je u obraćanju vijećnicima nakon prisege rekao kako je zamolio Petrinu da ipak ostane na sjednici te je izrazio žaljenje zbog načina na koji je skupština počela rad. 'Pred nama je puno posla, a ja sam uvjeren da su pred ovom županijom sve bolji dani', rekao je Pauk.