BURNO U PRIMOŠTENU

Petrina bacio križ u smeće: To je barbarizam i sotonizam

28.11.2013 u 15:52

Bionic
Reading

U spomen na petoricu Primoštenaca koje su pobili jugoslavenski žandari, sinoć su predstavnici HSS-a u Primoštenu postavili križ, no ubrzo su ga 'uklonili' smetlari po naredbi načelnika općine Stipe Petrine te je zbog toga šibensko-kninski HSS prozvao Petrinu za iznimno nepoštovanja žrtava koje je prije 75 godina likvidirala 'orjunaška vlast'

Predsjednik županijskog odbora HSS-a i šibensko-kninski dožupan Zoran Smolić izjavio je da je načelnik Petrina nakon komemoracije u spomen na žrtve, koja je jučer u organizaciji stranke održana na mjestu likvidacije, u primoštenskom parku don Ive Šarića, u kontejner bacio drveni križ s imenima pet žrtava, koji su na to mjesto zajedno s vijencima položili sudionici komemoracije.

Načelnik Petrina ne krije da su djelatnici općinskog komunalnog poduzeća Bucavac "uklonili" križ, no tvrdi da ga oni nisu bacili, nego im ga je netko ukrao iz automobila. O tome, kaže, upravo izvještava policiju. Smolić je naveo kako čitav komemorativni skup nije imao baš nikakav politički predznak, nego se samo po prvi put od stradanja nevinih Primoštenaca željela odati počast.

'Zatražili smo od Općine da nam dozvoli postavljanje spomen obilježja, ali oni su to odbili, pa smo križem odali počast žrtvama. Ipak, načelniku Petrini to je zasmetalo pa je križ bacio', ustvrdio je u izjavi za Hinu Smolić.

'Prije 75 godina orjunaška vlast smaknula je Primoštence, a danas orjunaška vlast vlada Primoštenom', rekao je Smolić. Načelnik Petrina je, komentirajući razloge iz kojih je križ "uklonio", rekao kako valja pitati članove HSS-a tko im je dao dozvolu za postavljanje križa na javnoj površini, u parku don Ive Šarića.

'Pa, valjda tim prostorom netko upravlja. To bi bilo isto kao da ja postavim križ na Trgu bana Jelačića u Zagrebu ili na šibenskoj Poljani', kazao je Petrina, dodajući kako su HSS-ovci tako oskvrnuli park koji nosi ime čovjeka velikih moralnih i ljudskih vrijednosti, koji je u svoje vrijeme spasio brojne Primoštence.

'To je barbarizam i sotonizam, u kojem sudjeluju i četiri primoštenska svečenika, omalovažavajući na taj način lik i djelo don Ive Šarića', smatra Petrina.

Potvrdio je, također, da je HSS tražio od primoštenskog Općinskog vijeća postavljanje spomen obilježja u parku no da je vijeće odbilo zahtjev. 'Što su se sada nakon 75 godina našli kopati po ljudskim kostima', kazao je na kraju Petrina.