OPTUŽNICE PROTIV DŽIHADISTA IZ SUSJEDSTVA

Petorka iz BiH planirala ratovati u Siriji i Iraku

10.04.2015 u 14:19

Bionic
Reading

Tužiteljstvo BiH u petak je podiglo optužnicu protiv petorke koja se tereti za organiziranje odlaska na strana ratišta u Siriji i Iraku, za što je predviđena kazna od jedne do 20 godina

Bosanskohercegovačko tužiteljstvo u petak je podiglo optužnicu protiv pet osoba koje se terete za organiziranje odlaska na strana ratišta u Siriji i Iraku. 

Optuženi su Husein Erdić (33) iz Bužima, Midhat Trako(67) iz Viteza, Nevad Hušidić (27) iz Velike Kladuše i MerimKeserović (19) iz Bihaća, a tereti ih se da su počinili kazneno djelo protiv protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim postrojbama, prenosi Al Jazeera.

Erdićse tereti da je dao instrukcije i upute Hušidiću i Keseroviću da sejave Traki, koji im je, kako se navodi u optužnici, trebao osiguratisredstva za transport u Siriju i Irak. U optužnici se dodaje kako su nakontoga Hušidić i Keserović od Trake dobili novac i kupili avionske karteza Istanbul, dok im je on dao upute o internetskimkontaktima i broj telefona osobe u Turskoj kojoj će se javiti radidaljeg transporta na područje Sirije.

Osumnjičeni su uhićeni prilikom pokušaja odlaska optuženih Hušidića i Keserovića u Tursku, a kako prenose agencije iz BiH, optuženima prijeti zatvorska kazna od jedne do 20 godina.

'Optužnicapokazuje opredijeljenost Tužiteljstva BiH i policijskih i sigurnosnihagencija u borbi protiv terorizma i terorističkih aktivnosti, kao isprečavanja odlazaka državljana BiH na strana ratišta. U okviru istrageostvarena je značajna suradnja s partnerskim institucijama i agencijamaiz drugih država u borbi protiv terorizma', naveo je Boris Grubešić,glasnogovornik Tužiteljstva BiH.