odbor za poljoprivredu

Petir upozorava na sporost AZTN-a

08.12.2023 u 15:06

Bionic
Reading

Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora zaprimio je obavijest Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) o pokretanju postupka protiv pojedinih otkupljivača pšenice, izvijestila je u petak predsjednica saborskog Odbora Marijana Petir te ocijenila da agenciju treba kadrovski ojačati

Naime, odbor je u srpnja 2022. godine na temelju više prigovora poljoprivrednika ukazao AZTN-u na sumnju o mogućem udruživanju otkupljivača pšenice u kartel tijekom prošlogodišnje otkupa pšenice, kaže Petir.

Odbor za poljoprivredu je od podnošenja prijave u srpnju 2022. do zaprimanja AZTN-ove obavijesti u nekoliko navrata tražio dodatne informacije o provedbi postupka i izražavao zabrinutost zbog dugotrajnosti postupka.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir ocjenjuje da ovako dugo čekanje ukazuje na potrebu dodatnog kadrovskog osnaživanja AZTN-a, ali i na potrebu jasnijeg propisivanja vremenskog okvira u kojemu su sudionici u postupku obvezni odgovoriti na upit Agencije.

Dodala je i da je sustav potrebno unaprijediti ''jer u suprotnom, zbog dugotrajnosti postupka, poljoprivrednim proizvođačima, od kojih očekujemo proizvodnju kvalitetne hrane po pristupačnim cijenama, ne možemo zagarantirati pravnu sigurnost''.

U AZTN-ovom odgovoru navodi se da je Agencija po službenoj dužnosti, zaključkom od 26. listopada ove godine, pokrenula postupak protiv Čakovečkih mlinova i Tvornice stočne hrane (TSH) u kojem je potrebno utvrditi jesu li ti poduzetnici sklopili zabranjeni sporazum kojim su utvrđivane otkupne cijene pšenice na mjerodavnom tržištu u razdoblju od 2020. do 2022. godine.

AZTN je u odgovoru Odboru podsjetio da je Agencija zatražila od 17 otkupljivača pšenice u RH očitovanja i podatke o načinu formiranja cijena po kojima se vrši otkup pšenice od proizvođača, dostavu njihovih otkupnih uvjeta za pšenicu ili druge dokumentacije koja je sadržavala jedinične otkupne cijena pšenice, razvrstane prema klasama pšenice, u 2019., 2020., 2021. i 2022. godine.

Uz to, AZTN je zatražio i dostavu računa ili druge dokumentacije vezano uz otkup pšenice od njihovih pet najvećih proizvođača pšenice, u 2019., 2020., 2021. i 2022., kako bi se utvrdile jedinične cijene po kojima su u promatranom razdoblju navedeni otkupljivači otkupljivali pšenicu.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'