SKUPŠTINA VEĆINA

Pet koalicijskih lista dogovorile suradnju i većinu u Skupštini Sisačko-moslavačke županije

29.05.2017 u 20:31

Bionic
Reading

Predstavnici pet koalicijskih lista koje su na lokalnim izborima ukupno izborile 23 vijećničkih mandata (lista SDP-HNS-SDSS-SDA-Laburisti-HSS Braća Radić-SU, Mostova lista, lista BM 365-PH-HDRS-BUZ, lista HSS-HSP te lista Reformisti-Zelena lista-HSD-DSSH-AM) dogovorile su programsku suradnju i većinu u Skupštini Sisačko-moslavačke županije, nasuprot listi HDZ-a i partnera koja je na izborima osvojila najviše - 19 mandata

Nezavisni nositelj liste Vlado Čavrak, kojem su potporu dale stranke BM 365-PH-HDR-BUZ, u ponedjeljak je izvijestio kako su za suradnju prikupljena 23 potpisa vijećnika te dva zamjenska, 'što jamči javnu i demokratsku suradnju u interesu Sisačko-moslavačke županije i svih njenih građana u naredne četiri godine'.

Čavrak je naglasio kako ta suradnja nije uperena protiv nikoga, a da je suradnja s budućim županom, bez obzira tko on bio, poželjna.

Zdenko Vahovec, koji predvodi listu SDP-HNS-SDSS-SDA-Laburisti-HSS Braća Radić-SU rekao je kako je dogovor o suradnji veliki iskorak na hrvatskoj političkoj sceni, jer 'u županiji više nema vremena za politikantstvo i podjele'.

'Dogovor je ostvaren bez ikakvih uvjeta', poručio je Milan Brigljević iz Mosta, dok je Željko Lenart iz HSS-a apelirao na jedinstvo heterogene skupine jer se 'od strane HDZ-a mogu očekivati pritisci na pojedince i pokušaj političke trgovine'.

Uz potporu inicijativi o suradnji, Marija Bilman iz HNS-a je rekla kako se od skupštinske većine očekuju pozitivni rezultati.

Darinko Dumbović iz reformista je ocijenio kako je županija dosad funkcionirala monopolistički, u interesu samo jedne stranke, što se najbolje, kaže, vidjelo pri raspodjeli decentraliziranih sredstava.

 Predstavnici lista su isticali kako suradnja ne predstavlja koaliciju, već da im je poštivanje volje većine birača zajednička platforma oko koje su se udružili.

O budućem predsjedniku Županijske skupštine, kako su naglasili, još nije bilo govora, a o tome će se raspravljati nakon završetka drugog izbornog kruga.