SNIMANJE DJECE PO ŠKOLAMA

Pernara još uvijek štiti imunitet, ali ako prijeđe crtu, čeka ga...

30.01.2017 u 12:02

  • +9

Ivan Pernar održao jednosatno predavanje srednjoškolcima ispred Hrvatskog sabora

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Bionic
Reading

Ivana Pernara, saborskoga zastupnika Abecede demokracije, ravnatelji triju zagrebačkih škola prijavili su policiji jer je bez odobrenja ulazio u njih, sjedio u razredima, fotografije s učenicima stavljao na Facebook… Pernarovi ispadi uglavnom su prekršajne prirode i zbog njih ne može automatski izgubiti saborski imunitet. No ako Državno odvjetništvo tako odluči, može ga i kazneno goniti zbog neovlaštenog fotografiranja djece. A postoji mogućnost i da mu se odredi zabrana pristupa obrazovnim ustanovama

Činjenica da krši niz zakona te Konvenciju o zaštiti djece i kućni red škola Pernara nimalo ne brine. Na Facebooku nastavlja objavljivati fotografije s učenicima snimljene u školama.

Policija istodobno provjerava prijave dobivene vezano uz njegove 'izlete' u obrazovne ustanove i zatim će Državnom odvjetništvu proslijediti izvješće o tome. Prijave su podnijeli ravnatelji zagrebačkih škola u koje je Pernar bez najave i dopuštenja upao kako bi se družio s djecom, pritom kršeći Zakon o odgoju i obrazovanju, Zakon o zaštiti osobnih podataka, Konvenciju o zaštiti djeteta i kućni red škole.

 

No većina navedenih Pernarovih grijeha zasad je, kako stvari stoje, u prekršajnoj domeni, a zbog prekršajnih prijava zastupnicima se u praksi ne skida imunitet. Ipak, ako Državno odvjetništvo ustanovi da je neovlašteno fotografirao djecu i distribuirao njihove fotografije, Pernar bi mogao kazneno odgovarati.

Naime, članak 176. Kaznenog zakona govori da onome tko kao službena osoba protivno propisima objavi djetetovu fotografiju prijeti zatvorska kazna do tri godine. Pravni stručnjak Veljko Miljević za tportal ukazuje na članak 76. Ustava koji određuje imunitet saborskim zastupnicima osim ako zastupnik počini kazneno djelo za koje je određena kazna zatvora dulja od pet godina.

Za sve ostale situacije tu je Mandatno-imunitetno povjerenstvo Sabora, o čijim odlukama u konačnici glasaju saborski zastupnici. Ipak, postoje neke mjere opreza za kojima nadležni sud ili Državno odvjetništvo mogu posegnuti u slučaju da ne odbace prijave protiv Pernara. 'To je zabrana pristupa nekom objektu', napominje Miljević.