IZMJENA ZAKONA

Perković neće biti izručen Njemačkoj

17.06.2013 u 18:58

Bionic
Reading

Vladajući pripremaju zakonodavnu operaciju izmjene propisa 'Lex Perković' koja bi onemogućila da Josip Perković po europskom uhidbenom nalogu bude izručen Njemačkoj kako bi tamo bio procesuiran zbog sumnji da je sudjelovao u likvidaciji hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, piše Večernji list

Izmjene zakona trebaju se donijeti do 1. srpnja, a ograničenja kakva se predlažu imaju Austrija, Francuska, Italija ili Luksemburg u kojima se europski uhidbeni nalog primjenjuje samo za kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002. godine, piše Večernji list.

Kako Perkovića Njemačka tereti u vezi s ubojstvom Stjepana Đurekovića koje se dogodilo 1983. godine, europski uhidbeni nalog u tom se slučaju ne bi mogao izvršiti u odnosu na njega. Činjenica je da i prema zakonu iz 2010. sud može ne izručiti Perkovića Njemačkoj zbog zastare koja je nastupila 1998. godine prema našem Kaznenom zakonu. Datum od 7. kolovoza 2002. je datum od kada je stupila na snagu okvirna odluka Vijeća o europskom uhidbenom nalogu.