RAVNATELJ TRENIRA STROGOĆU

Periša Čakarun kažnjena jer je potpisala peticiju o HTV-u

15.03.2011 u 14:55

Bionic
Reading

Iako je Katarina Periša Čakarun prije četiri tjedna imenovana urednicom unutarnje politike na HRT-u i otada radi taj posao, priopćeno joj je, neslužbeno doznajemo, da v.d. ravnatelja HTV-a Mislav Stipić neće potpisati njeno imenovanje na spomenutu funkciju jer je jedna od potpisnica Inicijative za vraćanje ugleda javnoj televiziji

Mislav Stipić je prethodno komentirao tu informaciju pogodbenom rečenicom: 'Možda će biti imenovana, a možda i neće. Vidjet ćemo.' No na pitanje člana Programskog vijeća HRT-a Ante Tomića ipak je dao nešto izdašniji odgovor. Naime, Stipić je rekao da su sva imenovanja u procesu i da će biti odrađena do kraja u dogovoru s v.d. urednikom Informativnog programa Renatom Kunićem. 'Svatko tko radi svoj posao ne treba se bojati. Nitko tko se bavi građanskim aktivnostima bilo koje vrste neće snositi posljedice', odgovorio je Stipić Tomiću.

Podsjetimo, u Inicijativi novinara HTV-a za povratak ugleda javne televizije upozoreno je da 'Informativni program HTV-a proživljava najveću krizu profesije i upravljanja. Pad profesionalnosti očituje se i u padu gledanosti'. Krajnje je vrijeme za povratak ugleda HTV-a, istaknuto je u tekstu Inicijative koju je, na poticaj Ogranka HND-a na HTV-u, prema posljednjim informacijama potpisalo 177 novinara i djelatnika te medijske kuće.

U Inicijativi je, između ostalog, navedeno da ne postoji komunikacija između uredništva Informativnog programa HTV-a i novinara, da su upitni kriteriji promaknuća novinara na više funkcije, da najvažnije informativne emisije u većini slučajeva uređuju i vode ljudi bez novinarskog kredibiliteta te da su poneki od njih opetovano spominjani u aferama koje ozbiljno narušavaju HTV-ov dignitet.

Novinari zabrinuti za kredibilitet javne televizije upozorili su da se ravnatelj HTV-a ponaša suprotno Zakonu o HRT-u, na način da se upliće u programske odluke sudjelovanjem na kolegiju Informativnog programa te da odlučuje o promaknućima u Informativnom programu te primanjima u radni odnos. Aktualnog v.d. ravnatelja Stipića su prozvali i da izravno donosi uredničke odluke, odlučuje tko vodi koju emisiju ili programski projekt bez obzira na kriterije i kvalifikacije.