OD KLAUNA DO BIJELIH SUPREMACISTA

Ovo su četiri ključna momenta iz debate Trumpa i Bidena

30.09.2020 u 08:09

Bionic
Reading

Predsjednička debata između Donalda Trumpa i Joea Bidena za mnoge gledatelje bila je šokantna, s obzirom na izgovorene uvrede i silinu napada, prvenstveno od strane aktualnog predsjednika. Trump je prekidao Bidena na gotovo svakom pitanju, a bivši potpredsjednik nije se baš izdignuo iznad toga te je Trumpa proglasio 'klaunom' i rekao mu da 'umukne'

Ovo su četiri ključna trenutka, po CNN-u, u TV debati:

Trump o plaćanju poreza i članku New York Timesa

Predsjednik je ponudio jednostavno objašnjenje za maleni iznos plaćenog poreza: 'Ne želim plaćati porez.'

Istovremeno, Trump je inzistirao na tome da plaća 'milijune' poreza, što je u suprotnosti s navodima iz članka New York Timesa, prema kojemu je 2016. i 2017. godine platio svega 750 dolara.

Razlike u stavovima o koronavirusu

Govoreći o velikoj stopi smrtnosti i broju zaraženih u SAD-u, Biden je rekao sljedeće: 'Predsjednik nema plan. Ništa nije isplanirao.'

  • +19
Trump vs. Biden Izvor: Profimedia / Autor: olivier DOULIERY / AFP / Profimedia

Trump je, međutim, kazao da Biden 'ne bi mogao odraditi posao koji smo mi odradili'. Izjavio je da njegova administracija planira brzo podijeliti cjepivo protiv koronavirusa, a Biden je pitao zašto bi Amerikanci vjerovali nekome tko tako često laže.

'Ovo je isti onaj čovjek koji vam je rekao da će sve ovo završiti do Uskrsa. Do zatopljenja, nestat će - čudesno', rekao je Biden.

Bidenov odgovor Trumpu povodom napada na njegova sina Huntera

Reagirajući na Trumpove nedokazane tvrdnje o koruptivnim radnjama Bidenova sina Huntera u Ukrajini, bivši potpredsjednik rekao je sljedeće: 'Ovdje se ne radi o mojoj obitelji ili o njegovoj obitelji, ovdje je riječ o vašim obiteljima - američki narod.'

'On ne želi govoriti o onome što je vama potrebno', kazao je Biden.

Trump je također govorio o Hunterovoj nekadašnjoj ovisnosti o drogama.

'Moj sin imao je problem s drogom, ali ga je riješio i ponosan sam na njega', odgovorio je Biden.

Trump odbio osuditi bijele supremaciste

Trump je odbio izričito osuditi bijele supremaciste zbog iniciranja nasilja na prosvjedima protiv policijske brutalnosti širom SAD-a, govoreći za vrijeme debate da nasilje nije problem koji potiče desnica. Pozvao je jednu skupinu supremacista da 'čekaju u pozadini' (stand back and stand by).

'Naravno, spreman sam (reći im da se povuku), ali rekao bih da je gotovo sve to što vidim na strani ljevice, ne desnice. Spreman sam učiniti bilo što. Ja želim vidjeti mir', kazao je Trump.

'Koga biste željeli da osudim', pitao je Trump moderatora Wallacea. 'Proud Boys — stand back and stand by. Ali reći ću vam što... Netko treba nešto učiniti povodom Antife i ljevice jer ovo nije problem desnice', zaključio je Trump.