šef domovinskog pokreta

Penava o svinjskoj kugi i poljoprivredi: Vlada vodi politiku 'kuglice sladoleda'

18.07.2023 u 12:55

Bionic
Reading

Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava prozvao je u utorak nadležne službe da se nisu snašle u suzbijanju afričke svinjske kuge te pozvao da se svinjogojcima osiguraju pravične naknade

"Poruka DP je, osigurajte ljudima pravične naknade, nemojte da ljudi dižu ruke na sebe i nastavljaju zatvarati svoja gazdinstva i farme", kazao je Penava na konferenciji za novinare i pozvao seljake da, ukoliko to smatraju potrebnim, izađu i na ulicu.

"Ukoliko nemate volje i energije DP je tu za vas", poručio je Penava, navodeći da je svaki predsjednik županijske stranačke organizacije s područja Slavonije dobio zadatak da inicira sazivanje izvanredne sjednice županijske skupštine na temu afričke svinjske kuge. Ustvrdio je i da ne postoje točni podaci o broju eutanaziranih svinja, rekavši kako je na području Vukovarsko-srijemske županije nešto više od 150.000 svinja dok se više od 1600 domaćinstava bavi svinjogojstvom.

"Šuška se o nalogu da će se morati eutanazirati i zaražene, ali i nezaražene svinje što smatramo lošim potezom", kazao je Penava optuživši nadležne službe za nesnalaženje u pristupu oko suzbijanja afričke svinjske kuge. Poručio je i kako seljak mora biti zadovoljan i siguran da se u hrvatskoj državi cijeni njegov rad i da ne postoji nikakva kuga koja može dovesti u pitanje njegovu egzistenciju.

  • +3
Konferencija za medije Ivana Penave Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric

Naglasio je i kako slavonske seljake, uz afričku svinjsku kugu, ove godine opterećuje i iznimno niska cijena ječma te loša kvaliteta i prinos i ječma i pšenice. Afrička svinjska kuga se možda i nije mogla izbjeći, ali je neshvatljivo da svinjogojci ni danas ne znaju s čim se suočavaju, hoće li dobiti naknade, kakve će one biti, kazao je Penava.

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric

Upozorio je na iznimno nisku otkupnu cijenu mlijeka, od tri kune po litri za mlijeko premije kvaliteta. Vladu je optužio da vodi politiku "kuglice sladoleda" pojasnivši kako se sladoled prodaje po cijeni od jednog pa i više eura za kuglicu koliko vrijedi 100 kilograma žita ili pet ili više litara premijum mlijeka.