OPASNO PO ŽIVOT

Peking prekriven smogom, zatvorene tvornice

29.01.2013 u 13:21

Bionic
Reading

Peking je privremeno zatvorio 103 tvornice koje su veliki zagađivači, a s cesta je maknuo 30 posto vladinih vozila ne bi li tako stao na kraj velikoj zagađenosti zraka, objavili su u utorak državni mediji, ali je zrak iznad glavnoga kineskog grada i dalje opasan

Kvaliteta zraka u Pekingu zadnja dva tjedna stalno je 'veoma nezdrava' i 'opasna', a u utorak je došla do 517 na indeksu američkog veleposlanstva u Pekingu. Ta brojka označava 'ne može se ni izmjeriti'.

Zagađenost zraka u Pekingu redovito prelazi 500 na indeksu koji mjeri čestice promjera 2,5 mikrometara u zraku. Opasno je sve iznad 300, a prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije dnevna razina ne bi trebala prijeći 20.

Početkom siječnja zagađenost je dosegnula rekordnu razinu, 30-45 puta višu od prihvatljive, a cijeli je grad zavijen u debeli otrovni oblak zbog kojega avioni nisu letjeli, a ljudi nisu smjeli izlaziti.

Državna novinska agencija Xinhua objavila je da su gradske vlasti u Pekingu u utorak održale hitan sastanak 'zbog izvanrednog stanja i potrebe za obuzdavanjem teške zagađenosti zraka'.

Peking pod smogom