KAZNA DO 4.500 KUNA

Pazite što radite s isteklom osobnom iskaznicom!

25.09.2013 u 17:23

Bionic
Reading

Iako donedavno za korištenje osobne iskaznice nakon isteka roka njenog važenja nije bila propisana drakonska kazna od tri do četiri i pol tisuća kuna, od 8. lipnja to više nije tako. Ipak, naglasak je na korištenju istekle osobne iskaznice. Ako vam je osobna istekla prije npr. pet mjeseci i predate zahtjev za izdavanje nove, nećete biti kažnjeni. No, ako na temelju istekle osobne pokušate ostvariti neka prava ili se legitimirati, slijedi prekršajni postupak i kazna

Izmjenom članka 5 Zakona o osobnoj iskaznici propisano je kako se njome ne smijete služiti u sljedećim situacijama: ako vam se promijenio bilo koji podatak, bilo da je riječ o imenu, prezimenu, spolu, ako ste drastično promijenili izgled pa više ne nalikujete fotografiji na osobnoj, ako je osobna oštećena i ako joj je istekao rok važenja, pojašnjavaju iz MUP-a.

Dakle, služenje osobnom iskaznicom kojoj je istekao rok važenja je prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 3.000 do 4.500 kuna. Zakon nalaže da u roku od 15 dana od dana isteka osobne morate podnijeti zahtjev za novu. No ako u džepu imate ovu ispravu koja je istekla prije nekoliko mjeseci, protiv vas se ne bi odmah trebao pokrenuti prekršajni postupak.


'Prekršajni postupak neće se pokretati protiv osobe kada podnosi zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice bez obzira na to što je rok važenja prethodne protekao prije više od 15 dana. Svrha pokretanja prekršajnih postupaka je da se osobe ne služe nevažećom osobnom iskaznicom u pravnom prometu s obzirom na to da je osobna iskaznica osnovna identifikacijska isprava koju moraju imati svi hrvatski državljani stariji od 16 godina koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a kojom se identificiraju u svim poslovima pred tijelima javne vlasti kao i pred drugim ustanovama te pravnim i fizičkim osobama’, pojašnjavaju nedoumice u MUP-u.

Poručuju građanima da vode računa o datumima isteka na dokumentima. Ipak, naglašavaju da za ostale dokumente, uključujući i putovnicu, 'nisu propisane sankcije zbog neishođenja nove nakon isteka roka važenja'.