kalinić uvjeren

'Pax Americana polako, ali sigurno tone. Živimo u vremenima pada Četvrtog rimskog carstva'

16.04.2024 u 16:51

Bionic
Reading

Pax Americana polako, ali sigurno tone. SAD je izgubio ključne saveznike na Bliskom istoku, a Iran je u ovom trenutku prevelik zalogaj za bilo koga, rekao je za HRT autor nekoliko knjiga o izraelskoj obavještajnoj zajednici i vanjskopolitički komentator Pavle Kalinić

Govoreći o mogućoj izraelskoj osveti na osvetu, Kalinić je naglasio kako će ona uvelike ovisiti o stavu američke administracije predsjednika Joea Bidena.

'To ovisi o pritisku Joea Bidena iz razloga što Bidenu u predsjedničkoj kampanji u ovom trenutku ne odgovara nikakva eskalacija. Ovaj tzv. iranski napad je bio samo odgovor. Morali su odgovoriti s obzirom na to koliko im je ljudi bilo ubijeno od direktnih izraelskih napada', rekao je za HRT.

Oni su, kako kaže, 'tukli na okupirana područja' na Golanskoj visoravni.

'Što se tiče napada na dvije baze, to su baze s kojih su - pretspostavlja se - poletjeli avioni koji su sudjelovali u akciji uništenja konzularnog predstavništva iranske ambasade u Damasku', pojasnio je.

'Ovo je bio najnježniji odgovor koji je Iran mogao dati', dodao je.

'Netanyahuu odgovara daljnje širenje eskalacije'

Kalinić je istaknuo kako izraelskom premijeru širenje sukoba u interesu.

'Jedini kome odgovara daljnje širenje eskalacije je Benjamin Netanyahu iz razloga što je Izrael, nažalost - postao njegov talac', rekao je.

On, tvrdi Kalinić 'želi napraviti sve da ne krene postupak protiv njega'.

'Prije intervencije u Gazi su bile velike demonstracije u Izraelu zbog toga što je Netanyahu pokušao nadrediti Knesset Vrhovnom sudu', kazao je.

'Izraelska vojska, bez obzira na svoju tehnološku superiornost - pokazala se nesposobnom da riješi jedan minorni Hamas u odnosu na njihovu snagu. Oni su u Gazi šest mjeseci i nisu u stanju to riješiti', dodao je.

Prema tome, kako je naglasio 'bilo bi za obje strane idealno da se spusti lopta'.

'Jedino rješenje je dvodržavno rješenje'

Kalinić se osvrnuo i na političku situaciju unutar samog Izraela.

'Iznenadila me pozicija Bennyja Gantza koji je imao priliku da postane njegov nasljednik, ali je ušao u ratni kabinet i porasla su mu krila. Mislim da je tu opet napravio grešku. Jednom ranije ga je preveslao Netanyahu, mislim da mu to radi opet', rekao je.

'Smatram da je jedino rješenje - dvodržavno rješenje, koliko god to ne odgovaralo jastrebovima u Izraelu. Ideja da se Palestinci etnički očiste može rezultirati velikim sukobom', kazao je.

'U klasičnom sukobu s Iranom, bez obzira koje naoružanje upotrijebili - to je prevelik zalogaj za bilo koga u ovom trenutku'.

'Pax Americana polako, ali sigurno tone. Živimo u vremenima pada Četvrtog rimskog carstva. SAD je izgubio ključne saveznike - Saudijsku Arabiju, koja sada odlazi u BRICS, izgubili su kontrolu nad Turskom, Egiptom i Izraelom. Prije su oni s jednim telefonskim pozivom mogli narediti što će Izrael napraviti, a što neće', zaključio je.

  • +8
Iranske rakete iznad Izraela Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

'Iran je mogao nuklearnu tehnologiju dobiti s više mjesta'

Govoreći o izraelskim kapacitetima kada se radi o nuklearnom oružju, Kalinić je kazao kako su to najstrože čuvane tajne unutar Izraela.

'Jedan ministar u Izraelskoj vladi je zaprijetio nuklearnim oružjem. Jedan nuklearni tehničar je objavio da Izrael raspolaže s najmanje 80 bojevih glava. Nakon toga je slučajno otišao s tadašnjom curom, koja je slučajno bila agentica Mossada - otišao na izlet u Rim. Tamo je otet i proveo je 18 godina u zatvoru u Izrael i još pet godina u kućnom pritvoru', rekao je.

Kada se radi o Iranu, sa sigurnošću se ne može reći jesu li razvili nuklearne bojeve glave, ali se može pretpostaviti koje su im države dale ili prodale tu tehnologiju.

'Nije uvjet samo da su oni sami razvili oružje. Napravili su jako velike usluge Rusima. Mogli su kupiti od Pakistana ili su mogli dobiti (nacrt) kako da to izvedu do kraja. Već je bilo javno po zapadnim medijima da su došli do 85 posto čistoće u svojim postrojenjima za obogaćivanje urana', rekao je.

'Njihova bliskost s Rusima u ovom trenutku mijenja geostratešku poziciju Irana', dodao je.