ZA HITNU REORGANIZACIJU

Pavliček o neprovedivoj ideji: Koji će to općinski načelnik 'ugasiti' svoju fotelju?

06.04.2022 u 10:36

Bionic
Reading

Zastupnik Marijan Pavliček (HS) ocijenio je u srijedu dobrom Vladinu ideju da financijski potakne općine na dobrovoljno spajanje, ali smatra da to u praksi nije provedivo, zapitavši se koji će to načelnik "ugasiti" svoju fotelju

„Ideja nije loša, ali je u praksi neprovediva“, rekao je zastupnik u saborskom govoru na slobodnu temu ističući kako Hrvatskoj treba novi teritorijalni ustroj koji će biti izglasan u Saboru.

Treba ići u hitnu reorganizaciju, uvesti reda u administrativnu podjelu države, posebno sada kada smo u financijskoj krizi, kazao je Pavliček naglašavajući kako je veliki broj od 428 općina ekonomski neodrživ.

U prilog tome naveo je kako je Hrvatska unatrag 30 godina, od kada postoji sadašnjih 555 gradova i općina, izgubila značajan broj stanovnika, a ima više općina od susjednih zemalja.

Svaka općina ima načelnika, mora imati najmanje jednog komunalnog redara i administrativnog tajnika, općine imaju vijeća od 7 do 13 članova, imamo oko 4000 raznih općinskih vijećnika, pobrojao je zastupnik, zapitavši se koji će to načelnik prihvatiti Vladinu ideju i ugasiti svoje mjesto i fotelju.

Bulj: Zajednička nabava struje za sve vodovode

Miro Bulj (Most) pozvao je resornog ministra Tomislava Ćorića da se nađe model zajedničke javne nabave električne energije za sve vodovode i postigne niža, povoljnija cijena.

U prilog tome naveo je kako je Vodovod Cetinske krajine lani za struju platio 2, 3 milijuna kuna, a na ovogodišnjoj javnoj nabavi 10, 4 milijuna kuna.

„Ova voda je skuplja od nafte, u Cetinskoj krajini, koja proizvodi 40 posto hidroenergije, doslovno smo ugroženi isporukom vode pa ne može ministar 'pilatovski' prati ruke od toga, cijena je skočila“, poručio je zastupnik.

Emil Daus (IDS) poručio je državi kako ima podršku istarskih općina, gradova i županije da spriječi devastaciju tamošnjeg prostora.

Istarske općine i gradovi nude da preuzmu poslove građevinske inspekcije jer je inspektora malo, kazao je Daus navodeći niz problema s kojima se suočavaju u zaštiti prostora.

Postoje informacije kako tvrtke registrirane u Sloveniji oglašavaju prodaju zemljišta s montažnim kućicama, to ne bi bio problem da zemljište nije poljoprivredno, nekoliko stotina metara od mora u Rovinju, jedan je od primjera koje je spomenuo.