SKANDAL OKO NAGRADE

Pavle Kalinić stao u obranu Budimira Lončara: Gledajte širu sliku...

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 20.02.2019 15:29
  • Objavljeno 20.02.2019 u 15:17
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Budimir Lončar, posljednji ministar vanjskih poslova SFRJ i savjetnik dvojice hrvatskih predsjednika, Stjepana Mesića i Ive Josipovića, jučer je, kao što je tportal pisao, odustao od primanja Medalje Grada Zagreba zbog, kako je rekao, 'javnog linča kojem je izvrgnut'. U njegovu obranu danas je stao i onaj tko ga je predložio – Pavle Kalinić, pročelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama

Dodjela gradske medalje 94-godišnjem Lončaru, čija bi biografija bila dobar predložak za kakav film, izazvala je brojne prijepore, a zbog nereagiranja na tu ideju generali Ivan Tolj i Ivan Kapular podnijeli su ostavke na mjesta u Hrvatskom generalskom zboru.

Na najavu da bi Lončar trebao dobiti medalju desnica se podignula na stražnje noge, ali i HDZ, koalicijski partner stranke Milana Bandića, bez kojeg zagrebački gradonačelnik nema većinu u Skupštini.

>> Bandić: Za odbijanje Lončara da primi Medalju Grada Zagreba pitajte Kalinića

Svi oni smatraju da Lončara uopće nije trebalo predložiti zbog toga što je bio šef zadarske OZNA-e nakon Drugog svjetskog rata, ali prije svega njegove uloge kao ministra SFRJ na sjednici Vijeća UN-a u rujnu 1991. godine, kada je glasao za embargo na uvoz oružja, što mnogi smatraju izdajničkim činom jer je njime de facto Hrvatskoj onemogućena legalna nabava naoružanja.

Međutim Pavle Kalinić, pročelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, na čiji je prijedlog Lončar zbog 'izuzetnih postignuća i značajan doprinos međunarodnoj suradnji Republike Hrvatske i ostalih zemalja članica EU-a' trebao dobiti medalju, za tportal je kazao da cijelu priču o embargu na uvoz oružja treba sagledati u širem kontekstu kako bi se dobila cjelovita slika.

'General Veljko Kadijević, tadašnji ministar obrane SFRJ, sa SSSR-om je dogovorio nabavu oružja za dvije milijarde dolara. Embargo na uvoz oružja, za koji se zalagao Lončar treba gledati u tom kontekstu. Amerikanci su imali informaciju o dogovorenoj kupovini oružja za JNA i procjena je bila, ukoliko se dozvoli uvoz oružja, da će JNA iskoristi situaciju, nabaviti ga i napasti Hrvatsku. I to je istina, a Hrvatskoj je trebalo vrijeme. Isto kao što je istina da je Hrvatska prvo oružje kupila od Željka Ražnatovića Arkana, drugo od Rusa, a treće od Mađara', kazao je Kalinić.

Smatra da u međunarodnoj politici stvari nikad nisu crno-bijele te da je u njoj 90 posto rubnog i vožnje po sivoj zoni.

'Lončar je bio američki igrač i na strani njihove vanjske politike. Stalno mu se spočitava to da je glasajući za embargo onemogućio Hrvatskoj da se naoruža, a nitko ustvari ne gleda cijeli kontekst iz kojeg je jasno da se na taj način sprječavalo i da JNA nabavi veliku količinu oružja od Rusa', kazao je Kalinić.

  • +9
  • +6

Budimir Lončar

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

No Kalinićevo stajanje u obranu teško će rezultirati predomišljanjem Lončara, koji je u jučerašnjem priopćenju naveo i da 'ni na koji način neće sudjelovati u žalosnom igrokazu koji sramoti njegovu domovinu, Republiku Hrvatsku'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!