HARAČ NA RIJEČKI NAČIN

Parking u centru Rijeke poskupio s četiri na sedam kuna

28.02.2012 u 21:08

Bionic
Reading

Od 1. ožujka parking u centru Rijeke poskupljuje za gotovo 100 posto, vijest je koju su danas prisutni na kolegiju riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela mogli zaključiti. Rijeka promet, gradska tvrtka zadužena za smještaj limenih ljubimaca u središtu grada na Rječini, prezoniranjem smatra da cijena ostaje ista te da tako brine o svojim građanima

Ta je gradska tvrtka, naime, predložila, a gradonačelnik prihvatio, da se 1. zona parkiranja gdje se za sat plaćalo četiri kune, pretvori u 0. zonu i unatoč tome drže da cijena parkinga nije porasla.

Naknada parkiranja za jedan sat u 0. zoni iznosi sedam kuna, uz ograničeno parkiranje od jednog sata, a u 1. zoni četiri kune, uz ograničeno parkiranje od dva sata. U 2. zoni naknada za jedan sat parkiranja iznosi tri kune, uz neograničeno vrijeme parkiranja.

Prezoniranjem u 0. zoni će uz postojeće parkirališne lokacije oko Tržnice, Fine i na Trgu Žabica (preko puta autobusnog kolodvora) biti uključene i sve parkirne lokacije iz središta grada, odnosno sadašnje 1. zone, i to: Ulice M. Gupca, Veslarska, Supilova, Dolac i Strohalova, Ivana Zajca, Školjić II, Ulica Školjić, Zadarska, Žrtava fašizma, E. Barčića, Splitska, Ivana Dežmana i Ciottina ulica.

U 1. zoni nakon prezoniranja ostaju parkirne lokacije u ulicama: Trg kralja Tomislava, Cindrićeva, Riva, Š. Ljubića, Školjić Bazen, I. Marinkovića, I. Rendića, I. Filipovića, S. V. Čiče, Studentska, M. Albaharija, Lj. Matešića, Senjskih uskoka, I. Tome, Cambierieva, M. Butkovića, Omladinska, Muzejski trg, Laginjina, Tizianova, Trinajstićeva, J. Račića, Potok, R. K. Jeretova, N. Cara, S. Vončine, J. Završnika, Z. Petranovića, M. Smokvine Tvrdog, F. Brentinija, Podhumskih žrtava, a uključuju se i ulice V. Nazora te Vodovodna ulica. Naknada za parkiranje ostat će, kao i dosad, četiri kune, uz ograničenje parkiranja od dva sata.

Što se, pak, tiče parkinga na zatvorenim javnim parkiralištima Delta, Školjić, Gomila, R. Benčić, Putnička obala, Trg 128. brigade Hrvatske vojske i Trg riječke rezolucije, i ona poskupljuju, a u ‘cilju usklađenja ponude i potražnje za parkirnim mjestima, odnosno radi povećanja dnevne izmjene automobila na pojedinom parkirnom mjestu’. Umjesto dosadašnjih četiri kune po satu parkiranja u prva tri sata, ondje će se za sat parkiranja plaćati šest kuna, a za svaki sljedeći po sedam kuna.

Ovakvu brigu Rijeka prometa za građane Riječani danas mahom komentiraju ‘haračem na riječki način’.

Smanjenjem PDV-a na vodu za riječane ipak dolaze i dobre vijesti. Naime, za razliku od Zagrepčana, Riječane očekuje pojeftinjenje vode. Po prvim izračunima, fiksni dio cijene vodnih usluga bit će manji za 10,6 posto, a ukupna promjenljiva cijena vodnih usluga, koja obuhvaća isporuku vode i odvodnju s pročišćavanjem, snizila bi se za sedam posto.

Za četveročlanu obitelj, koja potroši 20 prostornih metara vode na mjesec, račun bi bio manji za 16,7 kuna.