SPORNA SMJENA PREDSJEDNIKA

Paragvaj isključen sa summita u Argentini

25.06.2012 u 10:55

Bionic
Reading

Mercosur je isključio Paragvaj sa susreta na vrhu koji se u četvrtak i u petak treba održati u Mendozi, u Argentini, priopćilo je argentinsko ministarstvo vanjskih poslova

Tijekom dana, novi paragvajski ministar vanjskih poslova Jose Felix Fernandez Estigarribia izrazio je želju da dođe na taj summit, ali je to najavio i smijenjeni predsjednik Fernando Lugo.

Organizacija je odlučila 'Paragvaju odmah oduzeti pravo sudjelovanja na 43. sjednici vijeća zajedničkog tržišta, na summitu predsjednika Mercosura i na pripremnim sastancima', ističe se u argentinskom priopćenju.

Uz Paragvaj, južnoameričko zajedničko tržište čine Argentina, Brazil i Urugvaj. Summit će biti prilika za razgovor o Lugovoj smjeni koju je u petak izglasao paragvajski parlament nakon političkog procesa provedenog u samo nekoliko sati, zbog 'lošeg obavljanja dužnosti'.

Novu vlast još nije priznala nijedna zemlja, a kritike su i dalje bile oštre u nedjelju u Latinskoj Americi. Vlade mnogih zemalja pozvale su zadnjih sati svoje veleposlanike na konzultacije.