PREVIŠE LIBERALAN

Papu Franju u Poljskoj dočekuje manje vjernika od očekivanog

27.07.2016 u 16:48

Bionic
Reading

Papa Franjo stiže u srijedu u svoj prvi posjet Poljskoj, gdje će ga dočekati mnoštvo mladih iz cijelog svijeta, ali ipak manje od očekivanog najvjerojatnije zbog straha od terorističkih napada.

Na misi kojom je u utorak otvoren Svjetski dan mladih, koju je služio kardinal Krakova Stanislaw Dziwisz, okupilo se oko 200.000 ljudi, po sigurnosnim izvorima, dok su organizatori očekivali gotovo pola milijuna.

Gotovo 400.000 hodočasnika službeno se registriralo za taj događaj, 'katolički Woodstock' koji je pokrenuo papa Ivan Pavao II., no "niz napada u Europi možda se negativno odrazio" na broj sudionika, rekao je predsjednik poljske katoličke agencije KAI Marcin Przeciszewski.

No on još očekuje dolazak velikog broja vjernika koji se nisu registrirali, ponajprije iz Poljske.

Islamistički napad u jednoj crkvi na sjeveru Francuske i ubojstvo svećenika bacili su sjenu na skup, iako nazočni ne skrivaju svoj entuzijazam unatoč jakoj kiši.

Papa Franjo, ljubitelj tanga i zagovornik "Crkve siromašnih", fleksibilnije i milosrdnije, u Poljskoj nije popularan kao karizmatični Poljak Ivan Pavao II. i teško nailazi na razumijevanje u ultrakonzervativnim katoličkim krugovima.

Na političkom planu, njegovo zauzimanje za prava migranata također ne prolazi dobro.

Mnogi poljski biskupi "ne slažu se sa smjerom ovog pontifikata", posebno pozivima da se vrata crkvi otvore "grešnicima" kao što su samohrane majke ili razvedeni koji su se ponovno vjenčali, piše vatikanist Christopher Lamb u The Tabletu.

"Poljski katolici neće dočekati Papu kakvog žele, ali s obzirom na njihovu društvenu i političku situaciju, moglo bi se dogoditi da će dočekati upravo onakvog Papu kakvog trebaju", rekao je vatikanist John Allen za portal Cruxnow.

Papa Franjo sastat će se s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom u kraljevskom dvorcu u Krakovu, a potom će se u katedrali susresti s poljskim biskupima.

U četvrtak će posjetiti marijansko svetište Czestochova, a u petak Auschwitz, gdje su nacisti ubili gotovo 1,1 milijuna ljudi.

Posjet će završiti tradicionalnim molitvenim bdijenjem u subotu i misom u nedjelju.