poziv na prekid vatre

Papa usuret godišnjici užasa u Ukrajini: Nijedna pobjeda ne može se graditi na ruševinama

22.02.2023 u 12:19

Bionic
Reading

Papa Franjo je u srijedu, dva dana prije prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, pozvao na prekid vatre i mirovne pregovore, kazavši da se nijedna pobjeda ne može „graditi na ruševinama”

Franjo poziva na zaustavljanje sukoba u Ukrajini tijekom gotovo svakog javnog nastupa.

"Prošlo je godinu dana od početka ovog apsurdnog i okrutnog rata, tužna obljetnica", rekao je tijekom opće audijencije u Vatikanu.

“Broj mrtvih, ranjenih, izbjeglica i prognanika, količina razaranja te ekonomske i socijalne štete govore same za sebe”, rekao je Franjo.

Veleposlanik Ukrajine u Vatikanu Andrij Juraš nazočio je audijenciji, uz izaslanstvo ukrajinskih dužnosnika.

"Neka Gospodin oprosti tolike zločine i toliko nasilja. On je Bog mira. Ostanimo bliski s mučeničkim ukrajinskim narodom koji i dalje pati", rekao je Franjo.

  • +18
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Oleksii Chumachenko / AFP / Profimedia

Franjo je odbacio tvrdnju Rusije da je njezina vojna prisutnost u Ukrajini dio "specijalne operacije", osuđujući ono što je nazvao zločinima i ubijanjima civila. 

Dan nakon velikih govora američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina o Ukrajini, papa je rekao: "Zapitajmo se: je li učinjeno sve što je moguće da se zaustavi rat? Pozivam sve koji imaju vlast nad narodima da se obvežu na konkretan način za okončanje sukoba, postizanja prekida vatre i početak mirovnih pregovora”.

"Ono što je izgrađeno na ruševinama nikada ne može biti prava pobjeda", naglasio je Franjo.