NAJMANJA KATOLIČKA ZAJEDNICA

Papa uoči puta u Mongoliju: 'Radujem se susretu s plemenitim i mudrim narodom'

27.08.2023 u 14:42

Bionic
Reading

Papa Franjo 'sretan' je što putuje u Mongoliju, većinski budističku zemlju na susret s 'plemenitim i mudrim narodom' gdje će posjetiti 'brojčano malenu crkvenu zajednicu, ali dinamičnu kada je posrijedi vjera', rekao je u nedjelju u Rimu te kazao da moli za žrtve požara u Grčkoj

'Ovo je toliko željen posjet', rekao je Sveti Otac nakon nedjeljnog Angelusa. Putovanje 'u srce Azije' bit će prilika 'za blizak susret s plemenitim, mudrim narodom koji ima veliku vjersku tradiciju', kazao je Papa koji putuje u četvrtak, a završit će posjet 4. rujna.

Monogolija je nekadašnja satelitska država SSSR-a koja je 1992. postala demokratska država i ima jednu od brojčano najmanjih katoličkih zajednica u svijetu, otprilike 1450 članova od sveukupno tri milijuna stanovnika.

Obraćajući se izravno Mongolima, papa je poručio: 'Zahvaljujem vašim vlastima na njihovu ljubaznom pozivu, kao i onima koji revno pripremaju moj posjet'.

Dugo putovanje, koje čini i devetosatni let od Rima do mongolske prijestolnice Ulan Batora istodobno će biti i svojevrstan test za zdravlje 86-godišnjeg pape, koji je u lipnju bio podvrgnut operaciji abdomena u općoj anesteziji, a ima i poteškoća s hodanjem. 

U obraćanju vjernicima na Trgu sv. Petra u Rimu, papa Franjo osvrnuo se i na požare u Grčkoj. 'Molim za žrtve požara koji su izbili ovih dana u sjeveroistočnim regijama Grčke te izražavam solidarnost s grčkim narodom', rekao je Franjo.