SJEVERNA IRSKA

Papa priznao greške biskupa u slučajevima pedofilije

20.03.2012 u 18:50

Bionic
Reading

Tiskovni ured Svete Stolice je danas objavio dokument od sedam stranica koji je sažetak vizitacije četiriju nadbiskupija, vjerskih institucija i sjemeništa u Sjevernoj Irskoj, a prema kojima se potvrđuju svi dosad poznati pedofilski zločini zbog kojih, još jednom, papa Benedikt XVI. izražava svoju 'konsternaciju', utvrđujući da su biskupi 'počinili greške' u tretmanu tih skandala

Dokument je predstavljen i u Sjevernoj Irskoj na tiskovnoj konferenciji koja je jutros održana u Columba centru u St. Patrick’s Collegeu, u Maynoothu, na kojoj su govorili kardinal Seán Brady, nadbiskup Dublina Diarmuid Martin i apostolski nuncij nadbiskup Charles Brown

Sveta Stolica tako potvrđuje 'konsternaciju' zbog pedofilije koja je već manifestirana u papinom pismu katolicima Irske i koju je ponovio u nekoliko slučajeva kada je izrazio svoju bliskost sa žrtvama pedofilije u redovima svećenika i redovnika.

Pastoralni posjet konstatira težinu prijestupa, neshvaćanje, ali i nedovoljnu reakciju od strane biskupa i vjerskih poglavara pred strašnim fenomenom zlostavljanja maloljetnika. S druge strane, kaže se u dokumentu, jasno se vidi da već u devedesetima počinju 'odlučni napori da se dođe do veće svjesnosti o problemu, kao i do duboke promjene da se suoči s njim'. S time u vezi, Sveta Stolica preporučuje biskupima i poglavarima da nastave s naporima da prihvate žrtve, da ih podrže i pomognu u svakom mogućem obliku.

Dokument podsjeća na glavne smjerove promemorije 'Safeguarding children' iz 2008. i proceduru Kongregacije za nauk vjere utvrđenu 3. svibnja 2011. kojim to tijelo Svete Stolice sebi daje pravo da ispita sve slučajeve, ali i da naredi suradnju crkvenih institucija s tijelima istrage i progona države.

Sveta Stolica moli mjesne crkve da elaboriraju norme prema onim svećenicima koji neće pasti pod udarom građanskih zakona ako tako odluče razna tužiteljstva. Pohvaljuje se djelovanje 'National Board for Safeguarding Children' i mole se crkvene institucije da podrže tu strategiju verifikacije svake pojedine sudbine žrtve pedofilije.

Crkva mora brinuti o onim svećenicima koji su nepravedno optuženi kako bi bili oslobođeni svake sumnje, a za one koji se nađu krivima treba naći adekvatna pastoralna rješenja.

Traži se od biskupa da jako paze na proces odgoja u sjemeništima, da pojačaju mjere kontrole i kriterije za upis u te obrazovno-odgojno-crkvene ustanove. Sve institucije moraju provesti trogodišnja posebna ispitivanja i biti maksimalno otvorena prema potrebama svih žrtava seksualnog zlostavljanja.

Apostolska vizitacija je provjerila, kaže se na kraju dokumenta, bolnu patnju katoličke zajednice, no i jakost vjere irskoga naroda zbog koje se priznaju napori da se pazi na svekoliko zdravlje maloljetnika, ali i na poziv na obnovljeni život u vjeri i u moralu.