BENEDIKTOVA (NE)TOLERANCIJA

Papa potjerao biskupa koji se zalaže za ređenje žena

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 05.05.2011 13:44
  • Objavljeno 05.05.2011 u 11:46
benedikt vi.

benedikt vi.

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Australsko svećenstvo prosvjeduje zbog 'tamnog procesa' protiv biskupa Williama Morrisa kojeg je Papa protjerao iz službe zbog izjava u korist ređenja žena i oženjenih muškaraca. Ratzinger podsjeća Morrisa da nema pravo na obranu i da je on, papa, taj koji odlučuje

Papa Benedikt XVI otjerao je s položaja australskog biskupa Williama M. Morrisa koji je bio 18 godina na čelu biskupije Toowoomba (jugoistok Australije, blizu grada Brisbanea). Iako Vatikan šuti o skandalu, razlog smjene je to što je biskup Morris 2006. objavio pastoralno pismo u kojem je tvrdio da bi, ako se crkvena pravila promijene, bilo moguće zaređivati kako žene, tako oženjene muškarce ili čak protestante, te da bi on, biskup Morris, 'bio otvoren za tu mogućnost'.

Papa je odmah zatražio istragu i sve je završilo u ponedjeljak kratkim priopćenjem u kojem se kaže samo to da je 'sveti otac, papa Benedikt XVI, razriješio njegovu ekscelenciju, mons. Williama M. Morrisa pastoralne brige za dijecezu Toowoomba'. Priča je pukla u današnjim medijima upravo na dan kada je Papa javno govorio o važnosti vjerske slobode (?!).

Prema onome što smo doznali, Morris je smijenjen jer je odbio pristati na pritiske Svete Stolice i ponuditi ostavku 'zbog privatnih razloga'. Vatikan, odnosno sam papa, u proteklim je mjesecima prisilio nekoliko biskupa na ostavku, kamuflirajući to razlozima zdravlja ili starosti, iako se radilo o biskupima vezanima ili osumnjičenima za pedofilske radnje. Skandal je tim veći što Benedikt udara jače po onima koji se zalažu za prava žena u Crkvi, i to hipotetično, nego na one koji su sodomizirali maloljetnike.

Da situacija bude još perverznija, Morris se založio 2007. i 2008. za kažnjavanje jednog svećenika pedofila, zbog čega je dobio javna državna i crkvena priznanja. Biskup Morris se istaknuo i zbog nesebične pomoći žrtvama pedofilije i njihovim obiteljima.

Nacionalni savjet svećenika Australije jučer je izdao priopćenje u kojem se prozivaju 'reakcionarni ideolozi' Vatikana i u kojem se prosvjeduje zbog netransparentnosti i nepravednog odnosa Svete Stolice prema biskupu Morrisu.

Naime, u nedjelju je biskup kazao, kao odgovor na smjenu, da mu je uskraćeno pravo na obranu i da nije želio podnijeti ostavku jer bi to značilo priznanje krivice, odnosno da je prekinuo veze s Rimom, što nije točno. To jest, da je morao postupiti po savjesti i po vlastitom poimanju slobode vjere.

On kaže da je pismo iz 2006. imalo za cilj upozoriti Crkvu na problem pomanjkanja svećeničkih zvanja i da je loše i zlonamjerno pročitano i protumačeno. Grupa vjernika iz njegove biskupije ga je tužila Papi, koji je ubrzo nakon toga poslao istražnu komisiju.

Papa podsjeća da on postavlja i smjenjuje biskupe te da je njegova odluka konačna. Skandal je to već viđen u Australiji, gdje je prije dvije godine na sličan način kažnjen svećenik Peter Kennedy, također sklon ređenju žena, ali i blagoslovu homoseksualnih parova.

Kao argument za smjenu biskupa Morrisa, u talijanskim se medijima pojavila teza da je Papa odlučio tako jer se biskup nije držao pravila o pojedinačnoj ispovijedi, već je davao 'opće oprosti za grijehe svojih vjernika'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi