DVIJE CRKVE

Papa osudio novo ređenje biskupa u Kini

05.07.2011 u 19:42

Bionic
Reading

Vatikan je u ponedjeljak osudio prošlotjedno ređenje biskupa u Kini bez Papina odobrenja, uz tvrdnju da je riječ o nelegalnu činu koji šteti jedinstvu Crkve

Po izjavi Svete Stolice papa Benedikt XVI. 'duboko se rastužio' zbog zaređenja Paula Leija Shiyina koji je 29. lipnja postao biskup grada Leshana. 'Velečasni Lei Shiyin, zaređen bez papina odobrenja i dakle, nezakonito, nema ovlasti upravljati biskupskom katoličkom zajednicom, a Sveta Stolica ne priznaje ga kao biskupa biskupije Leshana', kaže se u vatikanskom priopćenju.

Ta snažna osuda samo je najnovija u dugom nizu sukoba između Vatikana i Pekinga u vezi sa statusom kineske crkve koja uživa državnu potporu, a ne obazire se na nužnost papinskog odobrenja.

'Biskupsko ređenje bez papina odobrenja izravno se protivi duhovnoj ulozi vrhovnoga svećenika i šteti jedinstvu crkve', kaže se u priopćenju.

'Ređenje u Leshanu bio je jednostrani čin koji sije podjelu i nažalost, izaziva razdore i napetosti u katoličkoj zajednici u Kini', kaže se u priopćenju i dodaje da su se biskupi koji su u ređenju sudjelovali 'izložili teškim kanonskim sankcijama koje predviđa crkveni zakon'.

Katolici u Kini podijeljeni su između crkve koja priznaje papu i državne 'domoljubne udruge' koja sama, bez papina odobrenja redi biskupe.